Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στις δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα είναι μονότονος. «Απαιτείται έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να συνεχιστεί η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» επιμένει με κάθε ευκαιρία.
Οι λόγοι της… αγωνίας του για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν είναι μόνο οι προφανείς που σχετίζονται με την εξασφάλιση της ελάχιστης δυνατής σταθερότητας ως προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας έχουν ολοκληρώσει έρευνα για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το ξεκίνημα της κρίσης ως σήμερα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν την απόλυτη αρνητική συσχέτισή τους με την πορεία του ΑΕΠ.
Οι επιδόσεις


«Οσο θα ενισχύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές τόσο θα μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, χωρίς μάλιστα χρονική υστέρηση» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή, που έχει στα χέρια της το πόρισμα της συγκεκριμένης μελέτης.
Πρόκειται για εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τις επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο των επισφαλειών το γ’ τρίμηνο του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης έφτασε το 1,5%. Την ίδια περίοδο οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι πέτυχαν μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας το πρώτο βήμα για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της ερχόμενης τριετίας.
Ρεαλιστικό σχέδιο


Ο κ. Στουρνάρας, όπως αποτυπώθηκε και στην τελευταία του έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, πιστεύει ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% ως και το τέλος του 2019, για την οποία οι 4 συστημικοί όμιλοι έχουν δεσμευθεί στον επόπτη τους, τον SSM, είναι εφικτή αν επιβεβαιωθεί το γύρισμα της οικονομίας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση με αφορμή τη σύσταση του νέου ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επανέλαβε την κρισιμότητα μιας συμφωνίας με τους δανειστές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως είπε, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.
Οι στόχοι για το 2017


Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,5%-2% την ερχόμενη χρονιά θα επιτρέψει την ομαλή εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου των τραπεζών, το οποίο προβλέπει μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων κατά 9 δισ. ευρώ περίπου ως και το τέλος του 2017. Το 1/3 της συγκεκριμένης προσαρμογής εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, οι οποίες είναι δυνατές λόγω των υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, άνω του 18%, που διατηρούν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Η επιτυχία των υπόλοιπων ενεργειών εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας. Στόχο των τραπεζών την ερχόμενη χρονιά αποτελεί η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από αποπληρωμές ρυθμισμένων δανείων και από μεταβιβάσεις ή ρευστοποιήσεις δανείων. «Τα νούμερα βγαίνουν. Αρκεί να μην υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στο μέτωπο της αξιολόγησης» υποστηρίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο καλό σενάριο, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, εν όψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018 θα παραμείνουν σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την επιτυχία του ελληνικού κλάδου στη συγκεκριμένη δοκιμασία. «Με λίγα λόγια, αν την ερχόμενη χρονιά επιτευχθούν οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια, δεν βλέπω κίνδυνο για μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου» προσθέτει η ίδια πηγή.
Νομικό οπλοστάσιο


Σημαντικό ρόλο για την αποκλιμάκωση των προβληματικών ανοιγμάτων τα επόμενα τρίμηνα θα παίξει η βελτίωση της νομοθεσίας προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. Οι τραπεζίτες έχουν ενημερωθεί από την κυβέρνηση ότι ως το τέλος του έτους θα περάσει από τη Βουλή ρύθμιση που από τη μία πλευρά θα ωθεί στην… έξοδο μη συνεργάσιμους μετόχους βιώσιμων αλλά υπερδανεισμένων σχημάτων και από την άλλη θα απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες τραπεζικά στελέχη που θα υπογράφουν «κουρέματα» οφειλών.
Οι δύο αυτές τροποποιήσεις εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν τις διεργασίες στην επιχειρηματική πίστη, τομέα από τον οποίο επιδιώκεται να προέλθει σχεδόν η μισή προσαρμογή του 2017 στα «κόκκινα» δάνεια.
Από την άλλη πλευρά, στις χορηγήσεις προς ιδιώτες, στόχος είναι η προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων, ώστε το ποσοστό εκ νέου αθέτησης πληρωμών σε ρυθμισμένα δάνεια να υποχωρήσει από το 40% που βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 10%-20%. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστούν ροές μετρητών από τις αποπληρωμές και θα επιταχυνθεί η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ