Την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επισημαίνει σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η ευρωπαία επίτροπος Περιφερειακής ΠολιτικήςΚορίνα Κρέτσου.
Η επίτροπος βρέθηκε στην Ελλάδα την Πέμπτη για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και της κυβέρνησης για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ).
Μιλώντας για τον ρυθμό απορρόφησης του νέου ΕΣΠΑ η κυρία Κρέτσου δηλώνει αρκετά ικανοποιημένη με την επιτάχυνση των τελευταίων μηνών προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε». Για το Προσφυγικό η επίτροπος δηλώνει απερίφραστα τον θαυμασμό της προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

Πιστεύετε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν καθυστερήσει αυτή η εξέλιξη;
«Εργαζόμαστε με όλους τους παίκτες για να διασφαλίσουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup του Ιανουαρίου».
Είστε ικανοποιημένη από το ποσοστό απορρόφησης του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020); Ποιο είναι το ποσοστό και ποιες οι προκλήσεις για την ελληνική πλευρά;
«Πιστεύω ότι η επιτυχία των επενδύσεων της Πολιτικής Συνοχής δεν πρέπει να μετριέται μόνο με το πόσα τιμολόγια αποστέλλονται στις Βρυξέλλες για πληρωμή, αλλά περισσότερο από το πώς τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται στην πράξη.
Βάζω πάντα την ποιότητα πάνω από την ταχύτητα και τα καλά αποτελέσματα πάνω από την απορρόφηση… απλά και μόνο για την απορρόφηση.
Για αυτόν τον λόγο το πλαίσιο 2014-2020 είναι αποφασιστικά προσανατολισμένο στην αποδοτικότητα με σχέδια αξιολόγησης για κάθε πρόγραμμα και σαφείς, δεσμευτικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις της ΕΕ κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Για την ώρα είμαι αρκετά ικανοποιημένη με τον ρυθμό της επιλογής των έργων, με 130 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του 2016.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό επιλογής έχει τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, το οποίο είναι ενθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να επιταχύνουμε κι άλλο την εφαρμογή».
Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή σας στην Ελλάδα. Τι έχει αλλάξει από την πρώτη αποστολή σας στη χώρα μας, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας και τι είναι αυτό που μάθατε σε όλη αυτή την περίοδο;
«Επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Ελλάδα τον Μάιο του 2015, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την Ευρώπη στο σύνολό της. Τότε η εμπιστοσύνη μειωνόταν διαρκώς. Διέσχισα έξι περιφέρειες και ταξίδεψα εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Ετσι διαπίστωσα από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πολιτικής συνοχής στη χώρα. Ως βασική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, τα κεφάλαια της ΕΕ συνετέλεσαν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής ανά την Ελλάδα.
Επαιξαν ρόλο σε επίπεδο καθημερινότητας για τους έλληνες πολίτες.
Επέστρεψα μετά την πολιτική συμφωνία για μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων η οποία πλαισιώνεται από τον σχέδιο για την Ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας με τη λήψη κατ’ εξαίρεση μέτρων για να επωφεληθεί πλήρως η χώρα από την πολιτική συνοχής.
Αυτό που έμαθα είναι ότι οι Ελληνες βασίζουν πάρα πολλά στη δική μας στήριξη και ήδη κατά την πρώτη μου αποστολή στην Ελλάδα εξασφάλισα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να σταθεί στο πλευρό τους.
Η Πολιτική Συνοχής για το διάστημα 2014-2020 είναι σχεδιασμένη για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την οδό βοηθώντας τη χώρα να κεφαλαιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο αγροτο-διατροφικός τομέας, ο τουρισμός κ.λπ.
Εχω συναντηθεί και με τους 13 περιφερειάρχες για να συζητήσω μαζί τους τις στρατηγικές καινοτομίας, έχω διατηρήσει μια γόνιμη σχέση εργασίας με τον αρμόδιο υπουργό για τα ταμεία συνοχής και είμαι τώρα στην ευχάριστη θέση να βλέπω τα πρώτα έργα στο φως της ημέρας, τα οποία συμβολίζουν μια νέα αρχή στη χώρα.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η προσφυγική κρίση τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός παγκόσμιου προβλήματος που αποτελεί πρόκληση και καθιστά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πιο αναγκαία από ποτέ.
Θαυμάζω την Ελλάδα για το κουράγιο της στην αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου πίεσης και επαναλαμβάνω ότι και σε αυτό το θέμα πρέπει να σταθούμε δίπλα της με μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την πρόκληση».
«Πακέτο Γιούνκερ»
Η ευκαιρία και το μοντέλο

Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύθηκε όσο άλλες χώρες το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

«Η Ελλάδα τα έχει πάει καλά στην προσπάθειά να επωφεληθεί από τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προβλέπονται από το EFSI. Ως τον Δεκέμβριο του 2016 το EFSI αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 2,4 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων στην Ελλάδα, για τα έργα υποδομής, την καινοτομία και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων. Αλλά επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, συνδυάζοντας κονδύλια της πολιτικής συνοχής με την EFSI, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Χαίρομαι που η Ελλάδα αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία αυτής της επένδυσης και του συνδυασμού των πόρων και πιστεύω ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ως μοντέλο για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

To νέο εργαλείο
Ταμείο για μικρομεσαίους με «προίκα» 260 εκατ. ευρώ

Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΤΑΕΣΥΜ) που αποκαλείται Fund of Funds. Πώς θα λειτουργεί;

«Αυτό το νέο εργαλείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 260 εκατ. ευρώ από την Πολιτική Συνοχής αποκαλείται επισήμως Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και αποτελεί την καρδιά του επενδυτικού σχεδίου του προέδρου Γιούνκερ. Στην πράξη θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους έλληνες επιχειρηματίες. Θα τους βοηθήσει να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε συγκεκριμένα πρότζεκτ με υψηλή προστιθέμενη αξία, με άμεσο όφελος για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.
Το έχω ξαναπεί: σε πολλούς τομείς, όπως η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες κτλ., οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι τεράστιες και μερικές φορές παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Ο σκοπός αυτού του Ταμείου είναι ακριβώς αυτό: η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για να δοθεί ώθηση σε καινοτόμους νεοφυείς εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις, να τις βοηθήσει να αναπτύξουν νέα προϊόντα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές.
Επίσης, ελπίζω ότι το εργαλείο θα βοηθήσει να συνδεθούν καινοτόμες επιχειρήσεις με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τα οποία αναπτύσσουν έργα που θα μπορούσαν να αποκτήσουν σημαντική εμπορική δυναμική. Τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις πολλές φορές πετυχαίνουν εξαιρετικά πράγματα αλλά πολύ συχνά αγνοούν ο ένας τον άλλον. Είναι καιρός να γίνει πραγματικότητα η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
Το Fund of Funds είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην ΕΕ και αποτελεί ένα παράδειγμα πετυχημένου συνδυασμού των κονδυλίων της Συνοχής με το Ταμείο EFSI. Αυτό δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων και είμαστε περήφανοι ότι τα κεφάλαια της ΕΕ μπορεί να αποτελέσουν μέρος της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ