Δεν «βλέπουν» συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές άμεσα οι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών θεωρώντας πως το «ελληνικό δράμα» έχει ακόμη αρκετές σκηνές για να ολοκληρωθεί.
Η απροθυμία εκ μέρους των πιστωτών να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις θα κρατήσει πιθανώς την ένταση στα ύψη τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, αν και δεν αναμένεται πλήρης κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας, εκτιμούσε η Citigroup. Αναφορικά με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σημείωσε πως βάσει του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων η διαφορά υπέρ της ΝΔ διευρύνεται στην περιοχή των 15 μονάδων. Ενώ οι έλληνες δημοσκόποι έχουν γενικά υποτιμήσει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το χάσμα φαίνεται πλέον να οδηγεί σε μία άνετη νίκη για τη ΝΔ.
Κάτι τέτοιο μειώνει τα κίνητρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις με τους πιστωτές γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, αν προχωρήσει, οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν αυτόματα μια νέα περίοδο πολιτικού αδιεξόδου και αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου στα μέσα του 2018.
Για την HSBC, οι διαμάχες της Ελλάδας με τους πιστωτές της μπορεί να μεταθέσουν για αργότερα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τον Ιούλιο 6,2 δισ. ευρώ χρέος σε ιδιώτες και διεθνείς πιστωτές, τα δεδομένα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν.
Ως «πιστωτικά αρνητική» χαρακτηρίζει εξάλλου η νέα ένταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών η Moody’s εκτιμώντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης περίπου 6,1 δισ. ευρώ απ’ τον ESM, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο του 2017.
Οσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, η πρόσβαση της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) της ΕΚΤ και η συμμετοχή του ΔΝΤ μετατίθενται για αργότερα.
Το ΔΝΤ θα προτιμούσε σύμφωνα με αναλυτές να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με αντίστοιχη ελάφρυνση χρέους. Στον βαθμό όμως που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στον στόχο 3,5% του ΑΕΠ θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ συν την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων.

Δημόσια πρόταση
Home Holdings για την Ιονική

Την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους κατόχους μετοχών, ονομαστικής αξίας €8,63 εκάστη, της Ιονικής Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις, ανακοινώνει η Home Holdings, η οποία κατέχει σήμερα 13.039.063 μετοχές της Ιονικής, που αντιπροσωπεύουν το 97,27% της εταιρείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ