Σε πολιτική ομηρεία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στα χρόνια της κρίσης το τραπεζικό σύστημα, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου βρίσκεται στον αέρα και επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε την Παρασκευή μέσω της ενδιάμεσης Εκθεσής του για τη Νομισματική Πολιτική τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού της οικονομίας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν ολοκληρωθούν σύντομα.
Σε αυτό το ρευστό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, το κλίμα επιβαρύνουν τα «παιχνίδια εξουσίας» για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, τα οποία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προέρχονται από ξένα επενδυτικά σχήματα που πόνταραν στην Ελλάδα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 με στόχο την καταγραφή υπεραξιών μέσω της αγοράς των «κόκκινων» δανείων.
Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ενδεικτική της δυνατότητας παρέμβασής τους στα διοικητικά των πιστωτικών ιδρυμάτων την αδυναμία εκλογής νέου μάνατζμεντ στην Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα, η οποία επί 11 μήνες παραμένει ακέφαλη. Οπως καταγγέλλουν, με «παράνομο τρόπο ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο SSM, πάγωσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου στον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας, δημιουργώντας νέα εστία αβεβαιότητας για τον κλάδο».
Κίνδυνος εκτροχιασμού


Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την πορεία αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη των τεσσάρων συστημικών ομίλων και την αποφυγή ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης, στον οποίο με βάση τους νέους κοινοτικούς κανονισμούς, είναι πιθανή η συμμετοχή και των καταθετών.
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα σε αυτή τη φάση αποτελεί η διάψευση των προσδοκιών για την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2017. «Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης
αξιολόγησης του προγράμματος, δεδομένων των εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων σε μια σειρά από χώρες-μέλη της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον» υπογραμμίζει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Προσθέτει δε πως «ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, εκ μέρους των εταίρων, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών της χώρας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων και κατ’ επέκταση τις προοπτικές οριστικής εξόδου από την κρίση».
Ρίσκα εν όψει stress tests


Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή, η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων των επόμενων τριμήνων για μείωση των «κόκκινων» χορηγήσεων προϋποθέτει την αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1,5% το 2017. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι κινδυνεύουν να εισέλθουν στο 2018, χρονιά των νέων πανευρωπαϊκών stress tests, με χαμηλές επιδόσεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σε αυτή την περίπτωση, οι κίνδυνοι είναι δύο: Πρώτον, να επιβληθούν διορθωτικές κινήσεις από τον SSM στις τράπεζες, που θα περιλαμβάνουν και πώληση δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές, προκαλώντας ένα νέο κύμα αφελληνισμού του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη.
Δεύτερον, να αυστηροποιηθούν οι παραδοχές των stress tests για τις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, αυξάνοντας την ανάγκη για κεφάλαια, και κατά συνέπεια τον κίνδυνο νέων αυξήσεων κεφαλαίου.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Τα σενάρια για τον νέο CEO στην Πειραιώς

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την πλήρωση της κενής από τις αρχές του 2016 θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά τη διακοπή των διαδικασιών ανάδειξής του από τον SSM. Ο εποπτικός βραχίονας της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής με επιστολή του προς το εν εξελίξει διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασής του, προκειμένου να ελεγχθούν περαιτέρω οι δύο υποψήφιοι: Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που αποτελεί επιλογή των παραδοσιακών μετόχων της τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και ο Ανθιμος Θωμόπουλος, υπέρ της εκλογής του οποίου τάσσεται ο μεγαλομέτοχός της Τζον Πόλσον.
Η κίνηση του SSM προκάλεσε έκπληξη στα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές από τον όμιλο, ουσιαστικά ήρε το πράσινο φως που είχε δώσει λίγες ημέρες νωρίτερα, για τις δύο υποψηφιότητες.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα στελέχη του ομίλου βρίσκονται σε διεργασίες με το SSM και το ΤΧΣ για την άρση του αδιεξόδου το ταχύτερο δυνατόν. Τα βασικά σενάρια είναι τρία:
Πρώτον, να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ και να εκλέξει έναν εκ των δύο υποψηφίων.
Δεύτερον, να προταθεί τρίτο πρόσωπο, κοινής αποδοχής.
Τρίτον, να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής από την αρχή και να ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές.
Αν δεν υπάρξει λύση, θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ