Η Praktiker Hellas ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη συγκρότηση ενός ιδιαίτερου κλάδου –επί της ουσίας άγνωστο το 1991, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται -, του κλάδου του Do It Yourself.
Ο άνθρωπος που «έστησε» την εταιρεία και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο πλέον, ο κ. Γιάννης Σελαλματζίδης, δικαίως ίσως υποστηρίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι «η Praktiker Hellas πράγματι έχει αφήσει αποτύπωμα για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι. Εχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα 1.400 εργαζομένων και έχουμε εξυπηρετήσει περισσότερους από 150 εκατομμύρια πελάτες όλα αυτά τα χρόνια. Εχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που αποτελείται από 15 καταστήματα, e-shop και ομάδα εξυπηρέτησης B2B».
Ποια ήταν τα αποτελέσματα του 2015 για την εταιρεία;
«Σχετικά με τα οικονομικά μας αποτελέσματα, όπως σας ανέφερα, ήταν θετικά και επισφράγισαν τη δυναμική πορεία της εταιρείας μας. Ο κύκλος εργασιών μας ανήλθε σε 167,01 εκατ. ευρώ, με περίπου 4% αύξηση σε σχέση με το 2014, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το έτος έκλεισε με μηδενικό δανεισμό. Η ανοδική μας πορεία και η υψηλή μας ρευστότητα μας επιτρέπουν να προχωράμε σε αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις».
Το 2016 ήταν από πολλές απόψεις μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Τι επιπτώσεις είχε αυτό στη λειτουργία της Praktiker Hellas και πώς σας βρίσκει το κλείσιμο του 2016;
«Το 2016 βρίσκει την Praktiker να γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της με θετικό πρόσημο από πλευράς οικονομικών μεγεθών, με ένα νέο κατάστημα στη Ρόδο, με 7% περισσότερους εργαζομένους σε σχέση με πέρυσι και με διάθεση και πλάνα ανανέωσης. Η τρέχουσα χρονιά σηματοδότησε για εμάς την έναρξη ιδιαίτερα αγαπημένων projects αναβάθμισης των μηχανογραφικών συστημάτων μας αλλά και των καταστημάτων μας.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματά μας, πρόκειται για την ανανέωση του layout τους και για εφαρμογή νέου concept και νέας εταιρικής ταυτότητας, ξεκινώντας από το ροδίτικο κατάστημά μας. Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει και η ανανέωση του καταστήματός μας στον Ταύρο. Το δίκτυο των καταστημάτων μας κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη φιλοσοφία της εταιρείας, καθώς στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών μας σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφασή μας να επενδύσουμε περαιτέρω στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο e-shop μας, το οποίο μας βοηθά να βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας παντού, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα διερευνούμε το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων, ενός στην Αττική και ενός στη Θεσσαλονίκη, κίνηση η οποία θα δημιουργήσει αρκετές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».
Τι σχεδιάζετε για το 2017;
«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την Praktiker και περαιτέρω βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη σε σχέση με το 2015.
Από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε το αναπτυξιακό μας πλάνο και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017 με στόχο να ανανεώσουμε το δίκτυό μας και να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της Praktiker και του κλάδου, και ευρύτερα της οικονομίας της χώρας, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην ανάπτυξη της χώρας».
Υστερα από 25 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα ποιο είναι το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Praktiker Hellas στην ελληνική αγορά;
«Εχουμε συμπληρώσει 25 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη χώρα μας και ακολουθούμε μια σταθερά ανοδική πορεία. Σε όλα αυτά τα χρόνια η Praktiker Hellas πράγματι έχει αφήσει αποτύπωμα, για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι.
Κατ’ αρχάς έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή ομάδα 1.400 εργαζομένων και έχουμε εξυπηρετήσει περισσότερους από 150 εκατομμύρια πελάτες όλα αυτά τα χρόνια. Εχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που αποτελείται από 15 καταστήματα, e-shop και ομάδα εξυπηρέτησης B2B. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών μας έχει ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ για την 25ετία, ενώ έχουμε καταβάλει για μισθούς περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ για ασφαλιστικές εισφορές, ΦΜΥ, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι από το 1991 έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 200 διαφορετικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 περιβαλλοντικές δράσεις πανελλαδικά».
Μεγάλο εύρος λύσεων
Η αγορά Do It Yourself κερδίζει έδαφος ως τρόπος ζωής

Γενικότερα πώς κινήθηκε ο κλάδος;

«Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου ως συνόλου, είναι ξεκάθαρο πως τα τελευταία χρόνια το καλάθι του καταναλωτή έχει μειωθεί αισθητά και πλέον περιλαμβάνει τα απαραίτητα, ενώ το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί σε πιο προσιτές, value for money, λύσεις. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την τρέχουσα κατάσταση της χώρας και τα νέα δεδομένα στο οικονομικό περιβάλλον εντείνει τις όποιες επιπτώσεις και για τον επιχειρηματικό κόσμο, βρίσκει κυρίως τις μικρότερες και λιγότερο οργανωμένες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται ή και να μην καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά.
Παρ’ όλη όμως την αβεβαιότητα που επικρατεί, η αγορά DIY (Do It Yourself) επιβιώνει, καθώς προσφέρει ένα μεγάλο εύρος λύσεων που προσαρμόζεται στις ανάγκες και κυρίως στο ποσό που διαθέτει ο εκάστοτε καταναλωτής. Παράλληλα διαφαίνεται μια τάση σύμφωνα με την οποία η DIY φιλοσοφία κερδίζει έδαφος ως τρόπος ζωής, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τις ιδιοκατασκευές ως αγχολυτική και δημιουργική δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και εξ ανάγκης για λόγους επισκευών και κατασκευών, εργασίες με τις οποίες υπό άλλες συνθήκες πιθανά δεν θα καταπιάνονταν.
Η Praktiker, ως η πρώτη και για πολλά χρόνια μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνταν στην DIY αγορά, κατάφερε να την αναπτύξει και να αναπτυχθεί μέσα από αυτήν, συστήνοντας πρακτικά την DIY φιλοσοφία στους Ελληνες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ