Την περασμένη Τετάρτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αύξησε τα βασικά επιτόκια της Fed για πρώτη φορά το 2016 και για δεύτερη από το 2006, από το 0,50% στο 0,75%.
Η πιο επιθετική της στάση, όσον αφορά το μονοπάτι των μελλοντικών αυξήσεων, δείχνει πως θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για δύο, με τη Citigroup να προβλέπει πλέον πως ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το 2019.
Η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Γέλεν για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει ακόμα πιο επιθετική («γεράκι») στο μέλλον, κάτι που τρομάζει τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος, ενώ οδήγησε αρχικώς σε απώλειες τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός που βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το κλίμα επίσης για τις επενδύσεις στο «μαύρο χρυσό» επιβάρυνε η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου που σκαρφάλωσε σε υψηλά 14 ετών ως προς το ευρώ, στον απόηχο της απόφασης της Fed.
Η πιο επιθετική στάση της Fed οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές και στο γεγονός ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί περικοπές φόρων και σημαντική αύξηση των δαπανών για υποδομές, κάτι που μπορεί να τονώσει την οικονομία οδηγώντας σε μια πιο γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, το ερώτημα για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και τους επενδυτές είναι πώς πρέπει να ερμηνευτούν οι δημοσιονομικές υποσχέσεις του Τραμπ. Μια συγκρατημένη δημοσιονομική επέκταση θα μπορούσε να επεκτείνει και να ενισχύσει την ανάκαμψη, αλλά μια απερίσκεπτη δημοσιονομική επέκταση μπορεί να κάνει το αντίστροφο.
Στην πρώτη περίπτωση, η νομισματική πολιτική γίνεται πιο απλή. Στη δεύτερη, τα προβλήματα της Fed μόλις αρχίζουν.
Η Fed αντιλαμβάνεται κάποια αλλαγή στο καθεστώς οικονομικής πολιτικής, αλλά δεν ξέρει ποια ακριβώς θα είναι η πορεία της νομισματικής πολιτικής μεσοπρόθεσμα, εκτιμά η Berenberg.
Στο βασικό της σενάριο, η Fed θα απαντήσει σε ενδεχόμενη ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη με αύξηση των επιτοκίων. Αν οι πολιτικές του Τραμπ τονώσουν την ανάπτυξη αναμένονται τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017. Στο τέλος του ερχόμενου έτους τα βασικά επιτόκια θα φθάσουν στο 1,5%, ενώ ανοδικά θα κινηθούν και οι αποδόσεις των ομολόγων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ισχυρότερο το δολάριο

Υποχώρηση του ευρώ κάτω από την ισοδυναμία σε σχέση με το δολάριο στις αρχές του 2017 αναμένουν οι αναλυτές, καθώς η αγορά προεξοφλεί μια πιο επιθετική στάση από τη Fed, την ώρα που η ΕΚΤ παραμένει σε ρυθμούς ποσοτικής χαλάρωσης και η Ευρώπη αντιμετωπίζει έντονη πολιτική αβεβαιότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ