Βερολίνο, Ανταπόκριση

Θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει σύγκλιση των απόψεων της ΕΕ και του ΔΝΤ για το πως θα προχωρήσουμε στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επεσήμανε ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος από το Βερολίνο.

«Το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα κάποια απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μεταδίδεται από το Βερολίνο, «η Ελλάδα θα δώσει εξηγήσεις στοEurogroup για το πακέτο παροχών», δήλωσε ο υπουργός και εκτιμάει πως οι «λογικοί άνθρωποι» θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για στήριξη των αδύναμων πολιτών. Τόνισε πως για να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη, πρέπει να υπάρχει στήριξη προς τους εργαζομένους.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αξιόπιστη προς τους δανειστές αλλά και τον ελληνικό λαό πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι το θέμα το χριστουγεννιάτικο βοήθημα θα κοπάσει.

Εκτιμούμε ότι ενεργήσαμε με πολύ επικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση δενέχει πρόθεση να προκηρύξει εκλογές. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να μην πάμε σε εκλογές. Είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματίστεί νέα κυβέρνηση επεσήμανε.

Η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου σε σχέση με ότι έχει μεταδοθεί για πιθανό τράβηγμα των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Μάρτιο υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι να συμβεί αυτό καθώς από το 2015 έχει συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στα εργασιακά κάτι που δεν αμφισβητεί κανένας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν πολύ.

Ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Εργασίας βρίσκονται την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα όπου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου.

Να σημειωθεί ότι το πρωί επέστρεψε στην Αθήνα λόγω βλάβης το αεροπλάνο που ταξίδευαν Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου.
Τελικά, επιβιβάστηκαν σε άλλο αεροσκάφος και το ταξίδι τους προς τη γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται κανονικά, ωστόσο θα φτάσουν στον προορισμό τους με καθυστέρηση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διευκρίνιζαν επίσης, ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα είναι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ.

«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις ενστάσεις που εγείρουν οι Θεσμοί για το θέμα αυτό.