Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο καλείται να αποφασίσει ποιος εκ των Χρήστου Παπαδόπουλου και Άνθιμου Θωμόπουλου θα τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, η οποία παραμένει «ορφανή» εδώ και 10 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών του δ.σ. που εκπροσωπούν παραδοσιακούς μετόχους της τράπεζας, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου.

Στον αντίποδα, την τοποθέτηση του κ. Θωμόπουλου στη θέση του CEO επιζητά ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς Τζον Πόλσον.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου φαντάζει δεδομένη. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι που έχουν εικόνα των διεργασιών, εκτιμούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο ρόλος του SSM

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Παπαδόπουλος, στο παρά πέντε της εκλογής του από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, «κόπηκε» από τον επόπτη του συστήματος, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ο λόγος ήταν η εμπλοκή του σε μία υπόθεση ελέγχου συναλλαγών της περασμένης δεκαετίας, που διενεργήθηκαν μέσω της Standard Chartered στην οποία ο κ. Παπαδόπουλος ήταν επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και το Πακιστάν.

Μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ο κ. Παπαδόπουλος πληροί πλέον και τις τυπικές προϋποθέσεις για τη θέση του CEO.

Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι συνδέουν το «κόψιμό» του από τον SSM με παρασκηνιακές κινήσεις του Τζον Πόλσον, ο οποίος φέρεται να επιζητά σαρωτικές διοικητικές αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς με την εκλογή του κ. Θωμόπουλου.

Ο τελευταίος, μετά την επεισοδιακή τελευταία αύξηση κεφαλαίου του ομίλου, η οποία καλύφθηκε την τελευταία στιγμή, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θωμόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ήταν επικεφαλής της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς το φθινόπωρο του 2015, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στο …παρά πέντε.

Στελέχη του ομίλου του προσάπτουν ευθύνες για το γεγονός ότι η τράπεζα έφτασε μία ανάσα από την εκκαθάριση.

Η πλευρά Πόλσον πάντως που στηρίζει την υποψηφιότητά του, θεωρεί ότι μόνο με την τοποθέτηση ενός τραπεζικού στελέχους που γνωρίζει την εγχώρια αγορά και έχει την απαιτούμενη διεθνή εμπειρία στην ηγεσία της, η Τράπεζα Πειραιώς θα «γυρίσει» πραγματικά σελίδα και θα επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται σκληρή μάχη στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο για την ανάδειξη του νέου CEO.