«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει οτι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραιτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το ραντεβού με την τρόικα το βράδυ της Τετάρτης, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις του Eurogroup στις παροχές της κυβέρνησης.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η διάταξη για το εφάπαξ πακέτο θα ψηφιστεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία.
Την ίδια ώρα έγιναν γνωστές πληροφορίες για συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου στις 13.00 Ελλάδας στο Βερολίνο.
Αύριο στο Βερολίνο ο κ. Τσακαλώτος θα εκφωνήσει επίσης ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ στις 18.00 ώρα Ελλάδας.
Κύκλοι του Υπουργείου είπαν ότι δεν έχει ραντεβού ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Σόιμπλε χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να κανονιστεί.
Ανέφεραν επίσης ότι ο Υπουργός δεν θα είναι στο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν επίσης ότι επιτεύχθηκε αρκετά μεγάλη σύγκλιση για τα χρηματοοικονομικά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Προχωράει και το θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, πρόσθεσαν, ενώ αύριο το πρόγραμμα προβλέπει συζητήσεις για τις
αγορές προϊόντων και την ενέργεια.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και το το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξεκίνησαν χθες Τρίτη με ανοικτή όμως την ημερομηνία αναχώρησής τους από την Αθήνα.

«Ηταν η πρώτη οργανωτική συνάντηση, αρκετές συναντήσεις οργανώθηκαν και σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επικεφαλής. Δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία τέλους» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει «σχεδόν οριστικοποιημένο».

Ανοικτά ωστόσο παραμένουν τρία θέματα και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το επιτόκιο που θα επιβάλλεται στις ρυθμίσεις των οφειλών, η προσαρμογή των εγγυήσεων με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί και η αντιμετώπιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά υποστηρίζει πως αν στο κούρεμα ενταχθούν οι συγκεκριμένες οφειλές, αντίστοιχη μεταχείριση θα πρέπει να έχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Δηλαδή να προβλέπεται αντίστοιχο «κούρεμα» και στο κεφάλαιο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αργότερα το απόγευμα εκπρόσωποι των δανειστών και κυβέρνηση θα συζητήσουν για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

​​Επί της ουσίας,​ όμως,​ τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης ​είναι ​τα εργασιακά που ​παραμένουν ορθάνοικτα​ και θα εξεταστούν τις αμέσως επόμενες μέρες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων Τσακαλώτου με τους δανειστές πιθανόν να εξεταστούν, μετά και τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ​των ετών ​2018 ​-2020​​, καθώς το ΔΝΤ θέλει να επιβάλει τη δική του ατζέντα.

Αύριο, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.