Σωστή και δίκαια κίνηση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές.

Οπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, το κόστος στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ μικρό, ενώ το πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλο από το προσφυγικό και συμπλήρωσε ότι αυτή η απόφαση είναι μια μεγάλη βοήθεια. «Το κράτος δείχνει ότι είναι κοντά τους, όλοι μας συμπαραστεκόμαστε σε αυτά τα νησιά και είναι πολύ θετικό που ο Πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος ανάφερε σε ανάρτηση του στο Twitter πως πρόκειται για σωστή απόφαση που θα πρέπει να ισχύσει για όλη την τουριστική περίοδο του 2017.

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Ανδρεάδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι το ΔΝΤ, όπως είπε, πιέζει για αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 14%. Αν συμβεί αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι «καλύτερα να τα κλείσουμε και να φύγουμε».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για ανακουφιστική, δίκαιη αλλά και μεγαλόψυχη απόφαση. Οπως τονίζει ήταν ένα δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών καθώς υπήρχε θέμα επιβίωσης αλλά και εθνικής κυριαρχίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

«Ηταν καθημερινό, όπως είπε, το ενδιαφέρον των πολυθενικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, για το ποια εξέλιξη υπάρχει στο θέμα της αύξησης ή μη του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε μεταβολή προς τα πάνω θα μας καθιστούσα μη ανταγωνιστικούς, τη στιγμή που ο ΦΠΑ στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ήταν μονοψήφιος», τόνισε ο κ. Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι η μη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σημαίνει ότι δεν θα μπουν λουκέτα στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αλλά και δεν θα γίνει και αφελληνισμός επιχειρήσεων.

Ο κλάδος του τουρισμού παραμένει σε επιφυλακή, αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς βασικό αίτημα των φορέων του τουρισμού παραμένει η μη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης. Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει, ότι αυτό θα πλήξει καίρια τις αδύναμες περιοχές και επιχειρήσεις και ευχήθηκε να εισακουστεί η αρμόδια υπουργός που πρόσφατα δήλωσε ότι αυτό δεν θα εφαρμοστεί το 2017. Βέβαια, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης ότι αυτό «θα ήθελε να το ακούσει από τον κ. Τσακαλώτο». «Εγινε τόση προσπάθεια ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδο και με την επιβολή αυτού του τέλους πάμε να καταστρέψουμε ότι χτίστηκε», κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.