Επεκτείνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλους τους δήμους της χώρας, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις χριστουγεννιάτικες εορτές.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας φέρει τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)» και θα συζητηθεί με την διαδικασία του επείγοντος.

Εκτός από την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 760 εκατομμύρια ευρώ, επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελούμενων και προβλέπεται ότι «στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό» εντάσσονται εφεξής και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών, που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους», ενώ περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ως μη δυνάμενοι για εργασία, με κατάργηση όσων υπηρετούν τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, θεσπίζεται ενιαίος οργανωτικός σχηματισμός με την επωνυμία «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» με αντικείμενο το σχεδιασμό, την ενημέρωση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής, το οποίο θα δρα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και όσων υπουργείων ασκούν κοινωνική πολιτική.

Για το σκοπό αυτό ως φορέας λήψης τελικών αποφάσεων ορίζεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΝΣΚΟΙΠ). Για τον «Εθνικό Μηχανισμό» συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας δυο νέες Διευθύνσεις και έξι Τμήματα, για τη στελέχωση των οποίων προβλέπονται 39 θέσεις μόνιμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων που μπορούν να γίνουν και με απόσπαση ή μετάταξη.

Βάσει της έκθεσης του ΓΛΚ πάντως η σύσταση των συγκεκριμένων θέσεων υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 864.000 ευρώ για την κάλυψή τους μέσω αποσπάσεων και 24.000 ευρώ επιπλέον για τα λειτουργικά έξοδα.

Ακόμα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, καθώς προσδιορίζεται η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποία υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση και τους εργοδότες τους. Για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ το ποσοστό επί των αποδοχών που καταβάλλεται ως εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται για τους ασφαλισμένους σε 6,67% από 1/1/2017 και των εργοδοτών τους σε 7,5% για το Δεκέμβριο του 2016 – ποσοστό το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από 1/1/2017 κι έπειτα ώστε 1/1/2020 να ανέλθει στο 13,33%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ορίζεται ότι η ελάχιστη βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης, ενώ παράλληλα καταργείται από 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων και νυν Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι διατάξεις για την προσαύξηση της σύνταξης λόγω καταβολής αυξημένων εισφορών, εφαρμόζονται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο ΕΕΤΑ από 1/1/2015 έως και 12/5/2016.