Το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: «Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδορομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, επίσης: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη». Και πρόσθεσε ότι όσο «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει» υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχει προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του προχθεσινού Eurogroup, λέγοντας με… υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι «κάποιοι ξένοι» φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα» και διεμήνυσε στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της Δευτέρας. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

Όσον αφορά στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, τη χαρακτήρισε λυπηρή. «Διευκόλυνε αρκετές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίσασε.