Ελάφρυνση χρέους στο απώτερο μέλλον και υπό προϋποθέσεις προβλέπει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup, το βράδι της Δευτέρας.
Αυτό είναι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα του Συμβουλίου της Δευτέρας των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα θέματα και τα οποία αφορούν το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα για το 2018 και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραπέπονται στις καλένδες.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας των δανείων σε 32,5 έτη, τη μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά και την αναβολή της ποινής που έχει επιβληθεί στη Ελλάδα για την καθυστέρηση της επιστροφής των 11 δισ. ευρώ που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2012 για την επαναγορά χρέους.
Ολα αυτά, αν και βραχυπρόθεσμα αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από τη μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά τα οποία σήμερα βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα, συμβάλλουν σε βάθος χρόνου στο να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.
Οπως είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέντινγκ, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, το ελληνικό χρέος το 2060 θα μειωθεί κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ωστόσο, όταν του ζητήθηκε να διευκρυνίσει σε τι ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το χρέος τότε, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα, λέγοντας ότι πρόκειται για πολύπλοκη άσκηση, σε βάθος χρόνου με πολλές αβεβαιότητες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμλπουμ ξεκαθάρισε ότι τα πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο δεύτερο μισό του 2018, εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε τότε θα γίνει η οριστική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, το οποίο στην παρούσα φάση θα κάνει προσωρινή μελέτη για να αποφασίσει για τη συμμετοχή του.
Με άλλα λόγια ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έστω και με συμβουλευτικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που λένε ότι το θέμα δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά αν θα συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο ή θα βάλει και χρήματα.
Ο τρόπος συμετοχής του ΔΝΤ θα αποφασιστεί σε διοικητικό συμβούλιου του Ταμείου, το οποίο μένει να οριστεί κάποια στιγμή το επόμενο χρονικό διάστημα και αφού επιτευχθεί το staff-level agreement.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, στο μέλλον παραπέμπονται εξάλλου, η απόφαση για το πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Οπως είπε ο Γερούν Ντάισελμλπουμ, στο Eurogroup υπάρχουν πολλές απόψεις που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια και πως η τελική διάρκεια θα αποφασιστεί μελλοντικά.
Τέλος, μένει επίσης να συμφωνηθεί ο μηχανισμός και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους δημοσιονομικούς στόχους του ευρωζώνης, ώστε η χώρα να μπει βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.