Με τη γραμμή «όχι νέα μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση» προσέρχεται στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμούς ότι έχει καταγραφεί πρόοδος που επιτρέπει τη συζήτηση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να κλείσει η πολιτική συμφωνία.

Το ελληνικό ζήτημα είναι στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Ολοκληρώθηκε μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η πρωινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία επικεντρώθηκε στα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2017 των υπόλοιπων 18 κρατών μελών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η συζήτηση για τα προσχέδια των προϋπολογισμών βασίστηκε στις γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου.

Η δήλωση του Eurogroup στα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2017

«Η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ βελτιώνεται σταθερά. Ανάπτυξη προβλέπεται σε όλες τις χώρες, το χρέος άρχισε να μειώνεται» ανέφερε κατά την συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και σημείωσε ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων η Ιταλία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευθεί για την λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων.

Eurogroup: Η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα, αλλά θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση

Πρόσθετα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν το 2017 στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας ζήτησε από 8 χώρες το Εurogroup εγκρίνοντας την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών. Πίστωση χρόνου δίνεται ωστόσο στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας ότι «είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup».

Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων

Δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση χρέους σήμερα Δευτέρα σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) . «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι όλους «τους άγγιξε» η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει εμπειστοσύνη στην Ιταλία και στις ιταλικές αρχές ότι θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι μία ισχυρή χώρα που έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ιταλία εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα λύσει τα προβλήματά της, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή κρίση».Σε κάθε περίπτωση πάντως, κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση. Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Σόιμπλε καταλήγοντας, χαιρέτισε και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία.

«Νομίζω ότι θα έχουμε σήμερα μία συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν τη Δευτέρα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα που θα έχουν θετική επίπτωση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Οι Ιταλοί διατηρούν ισχυρή τη δέσμευσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο χθεσινό δημοψήφισμα και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη συενδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Σαπέν δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και ότι η ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ.

Ερωτηθείς για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.


Οι υποχωρήσεις και οι «κόκκινες γραμμές»

Γίνεται προσπάθεια να πιστοποιηθεί στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) σε ποσοστό 95%.

Σύμφωνα με τα Νέα, για δύο σημεία η κυβέρνηση θα δεχόταν να κάνει κάποιες υποχωρήσεις με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

  • Την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020
  • Την αποδοχή (προσωρινώς) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τις συγκεκριμένες χρονιές με στόχο αυτά να διορθωθούν και να κατέβουν προς τα κάτω με τη διαδικασία αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια».

Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να στέλνει σκληρά μηνύματα στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην Bild ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση του χρέους, θα συμβάλλουν στο να αποκτήσει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της

Το Μαξίμου δεν περιμένει η σημερινή εξέλιξη του Eurogroup να οδηγήσει σε κάτι αρνητικό για την ελληνική πλευρά.

Βεβαίως δεν αναμένει και την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας, ωστόσο πιστεύει ότι από το Eurogroup θα καταφέρει να αποσπάσει τουλάχιστον την αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μία διαπίστωση πως το 95% των στοιχείων της διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών έχει συμφωνηθεί.

Προσπάθειες για σύγκλιση έγιναν άλλωστε και το προηγούμενο διήμερο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες.

Επίσης το πρωί πριν από την έναρξη του Eurogroup υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έχει πάρει αυτό που απαιτεί, δηλαδή είτε χαμηλότερα πλεονάσματα για το 2019 και 2020 είτε προληπτικά μέτρα της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ, δεν θα τινάξει το Eurogroup στον αέρα αρνούμενο να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις.

Αντιθέτως, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συναινέσουν στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το Ταμείο αφού θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του θα δεχτεί την συνέχιση της διαδικασίας της αξιολόγησης με αστερίσκους.

Δεν πάει ο Πάντοαν στο Eurogroup

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομίας, μετά την βαριά ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Πάντοαν αναμένονταν να συμμετάσχει στις δυο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, στο σημερινό Eurogroup και στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη.