Το πακέτο των μέτρων που οδηγεί εκ του ασφαλούς στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Πρόκειται για σειρά φόρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν μέσα στο 2017 (καύσιμα, τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία κτλ.) αλλά και σειρά μέτρων με κυρίαρχα την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα όπως ιατρικές δαπάνες, έκπτωση παρακράτησης φόρου μισθών και συντάξεων, κατάργηση απαλλαγών για ναυτικούς και επιβολή νέου φόρου στα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω του Internet (π.χ. πλατφόρμα AirBNB).
Πλαστικό χρήμα
Ωστόσο τη μεγάλη διαφορά στην αύξηση των εσόδων θα κάνει η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές και η σύνδεσή του με το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών το οποίο προς το παρόν για το 2017 δεν αλλάζει.
Για το 2018 και μετά όμως ουδείς είναι σίγουρος από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα τη μείωσή του στις 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου η κυβέρνηση δεν συζητά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως για να ισχύσουν τα σημερινά αφορολόγητα όρια θα πρέπει υποχρεωτικά οι πολίτες από το 2017 να συγκεντρώνουν αποδείξεις πληρώνοντας με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές (e-banking, μεταφορά ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό κτλ.).
Τα αφορολόγητα όρια
Τα αφορολόγητα όρια για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το 2017 είναι τα εξής: 8.636 ευρώ για άγαμο – έγγαμο χωρίς παιδιά (έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ), 8.864 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί (έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ), 9.090 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ) και αφορολόγητο 9.545 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά και άνω (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ).
Ωστόσο στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία αναμένεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ειδικότερα, προβλέπεται «μαχαίρι» 50% στο επίδομα θέρμανσης του 2017. Το συνολικό κονδύλι αναμένεται να μειωθεί άλλο ένα 50%, δηλαδή να πέσει στα 52,5 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. ευρώ σήμερα και 210 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Μαχαίρι
Βασικό κομμάτι των μέτρων αποτελεί η κατάργηση φοροαπαλλαγών όπως είναι η έκπτωση φόρου από ιατρικές δαπάνες που ισχύει για όσους ξεπερνούν το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος, η έκπτωση 1,5% επί του φόρου μισθωτών – συνταξιούχων λόγω μηνιαίας παρακράτησης καθώς και η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών.
Οι περικοπές όμως δεν σταματούν εδώ καθώς επεκτείνονται και στα φοιτητικά επιδόματα τα οποία αναμένεται να κοπούν στο μισό, δηλαδή από 1.000 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα περίπου 40.000 δικαιούχοι φοιτητές να πέσουν στα 500 ευρώ ετησίως.
Οι δανειστές ζητούν να επανεξεταστούν και να καθοριστούν νέα κριτήρια από μηδενική βάση τόσο για τα οικογενειακά επιδόματα όσο και για τα προνοιακά – αναπηρικά. Παράλληλα, βάζουν φρένο στη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε φτωχά νοικοκυριά. Ζητούν να δοθεί μόνο αν αποδειχθεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων είναι μόνιμη και όχι ευκαιριακή.
Είναι προφανές ότι αν τελικά επιμείνουν οι δανειστές και διατηρηθούν υψηλά πλεονάσματα για το 2018 έως το 2020 τότε θα πρέπει να θεωρούνται κάτι παραπάνω από βέβαιο φορολογικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, αφορολόγητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ