Η είδηση για το οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – Αζέρων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) δεν προκάλεσε έκπληξη. Τα σημάδια που έδειχναν ότι οι συζητήσεις οδηγούνταν στα… βράχια, ήταν ήδη ορατά από το καλοκαίρι.
Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών του ΔΕΣΦΑ το συντομότερο δυνατό, καθώς το ναυάγιο του ντιλ με τους υποψήφιους επενδυτές δημιουργεί μια τρύπα 188 εκατ. ευρώ στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η πώληση του Διαχειριστή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με τους θεσμούς και σύντομα.
Η κυβέρνηση πάντως, θα έχει καλύτερη εικόνα μετά το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας (5 Δεκεμβρίου), όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και να δοθούν από τους Ευρωπαίους οι κατευθύνσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ.
Βάσει αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι –υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) –θα επανακαθορίσουν τις θέσεις τους και θα ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις.
Ηδη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις για μια λύση στο πλαίσιο του υφιστάμενου διαγωνισμού, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ή για έναν νέο διαγωνισμό, πιθανώς με περιορισμό του ποσοστού μεταβίβασης μετοχών του Διαχειριστή.
Τα σενάρια


Ωστόσο, δεν αποκλείεται η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ να τεθεί στο πλαίσιο ενός άλλου σχεδιασμού, ακολουθώντας άλλες πρακτικές, στο πρότυπο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ, με τη διατήρηση του ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο, την πώληση μειοψηφικού ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή και την εισαγωγή του υπόλοιπου ποσοστού στο Χρηματιστήριο.
Η διαδικασία μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (31% από το ΤΑΙΠΕΔ και 35% από τα ΕΛΠΕ) στη αζέρικη SOCAR βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2013 οπότε είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση αγοραπωλησίας. Αρχικά προσέκρουσε στον σκόπελο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία έθεσε ως προϋπόθεση για την πώληση να μην αποκτήσει η αζέρικη εταιρεία περισσότερο από το 49% και να πουλήσει μερίδιο των μετοχών σε ευρωπαϊκή εταιρεία.
Ετσι, η SOCAR οδηγήθηκε σε συμφωνία με την ιταλική Snam, η οποία θα αποκτούσε τουλάχιστον το 17% του ΔΕΣΦΑ.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι σχέσεις Αζέρων – κυβέρνησης οξύνθηκαν μετά την περίφημη τροπολογία του τότε υπουργού Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη, η οποία περιόριζε την αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου, με στόχο κυρίως την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας της ελληνικής βιομηχανίας. Ο συγκεκριμένος στόχος φαίνεται ότι τελικά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τίτλους τέλους στις διαπραγματεύσεις με τη SOCAR.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ