Με «συγκρατημένη αισιοδοξία» αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην οικονομία ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, ενώ η αγορά, και ιδιαίτερα το πιο δυναμικό της τμήμα, που είναι αυτό των καταναλωτικών προϊόντων, κινείται με δραματικούς όρους καθοδικά και οι προβλέψεις για το 2017 μοιάζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά εξαιρετικά επισφαλείς.

«Αν στα τέλη του 2015 ενημερώναμε τον μητρικό όμιλο στο εξωτερικό ότι προβλέπουμε για το 2016 πτώση της αγοράς κατά 6%-7%, είναι βέβαιο πως θα προκαλούσαμε μεγάλη ανησυχία και θα πυροδοτούνταν αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα»
έλεγε κορυφαίο στέλεχος πολυεθνικού ομίλου μιλώντας προς «Το Βήμα» και εξηγώντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι μεγάλες και μικρές, ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων, οι οποίες αδυνατούν να προβλέψουν τις τάσεις του 2017 και τα οικονομικά τους budgets αντικατοπτρίζουν περισσότερο την επιθυμία τους παρά αυτά που οι επικεφαλής τους προβλέπουν.
Αναστάτωση


Πράγματι τα επιτελεία των επιχειρήσεων, κυρίως των προμηθευτικών και όχι τόσο του λιανεμπορίου, βρίσκονται σε τρομερή αναστάτωση και έχουν πολλούς λόγους για αυτό.
Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πρώτον, λόγω των όσων συνέβησαν στο λιανεμπόριο με την κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ και την απώλεια όχι μόνο των πωλήσεων, λόγω του «κουρέματος», αλλά και του ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πολλές και έγκυρες πηγές της αγοράς, ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου που «απελευθέρωσε» η κατάρρευση της άλλοτε μεγαλύτερης αλυσίδας της αγοράς χάθηκε, δηλαδή οι προμηθευτές των σουπερμάρκετ δεν το βρήκαν σε καμία άλλη αλυσίδα. Δεύτερον, λόγω των πιέσεων που τους ασκούνται από άλλες μεγάλες αλυσίδες για επιπλέον παροχές εντός του 2016. Τρίτον, λόγω της πτωτικής τάσης της αγοράς. Να σημειωθεί ότι την πτώση της αγοράς δεν την έχουν διαπιστώσει στα ταμεία τους οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ, αλλά θα φανεί στους ισολογισμούς των προμηθευτικών εταιρειών με τον πλέον σαφή τρόπο.
«Οι χειρότεροι μήνες»


Το εντυπωσιακό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να έχουν μια σφαιρική εικόνα των εξελίξεων, ότι «ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι χειρότεροι μήνες των τελευταίων έξι χρόνων». Και προσθέτουν πως η καθίζηση των πωλήσεων στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων ξάφνιασε όλη την αγορά.
Την εξέλιξη αυτή την αποδίδουν στην εξυπηρέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των καταναλωτών.
Για όλους αυτούς τους λόγους η πρόβλεψη του 2017 είναι μια αρκετά δύσκολη εξίσωση. Στην προκειμένη περίπτωση έχει ενδιαφέρον, όπως είναι προφανές, η εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος μιλώντας προς «Το Βήμα» είπε ότι «όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, αλλά και από το γεγονός πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως, η ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία». Βέβαια πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και ο ίδιος δήλωσε πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».
Επ’ αυτού επιχειρηματίας από τους μεγάλους του λιανεμπορίου –εκτός του κλάδου των σουπερμάρκετ –έλεγε πως τον οικονομικό του προγραμματισμό για το 2017 τον έκανε με βάση την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%, ποσοστό το οποίο απέχει από την αισιόδοξη εκτίμηση του προϋπολογισμού, που είναι 2,7%, ή του ΔΝΤ, που είναι 2,8%.
Η κανονικότητα


Εν τω μεταξύ κύκλοι του ΣΕΒ μιλώντας προς «Το Βήμα» λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εξαιρετικά σημαντικής συνεδρίασης του Eurogroup έλεγαν πως «είναι κρίσιμη και απολύτως αναγκαία για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση με επιτυχία της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για θετικές εξελίξεις, όπως είναι η έναρξη του QE και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους».
Και σημείωναν ότι «η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διατηρήσιμη πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, όσο συντομότερα είναι αυτό εφικτό, πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα».
Θεωρούν δηλαδή ότι «η εδραίωση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί σε δεύτερη φάση, και αν δεν ανατραπεί από αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις, να δημιουργήσει κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων και, έτσι, να επιτευχθούν ευκολότερα η επανεκκίνηση της οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή και η έξοδος από την κρίση».
Ελαφρύνσεις


Θεωρούν όμως πως «κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα στην οικονομία και μόλις οι ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικάείναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για τη σταδιακή ελάφρυνση της υψηλής φορολογίας που έχουν επωμιστεί οι οργανωμένες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι της χώρας μας».
Αλλά «είναι σαφές ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων με βασικό εργαλείο αυτό των υπεραποσβέσεων, που ευνοεί τιςεπενδύσεις εκείνες που συνδέονται πρωτίστως με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, και έτσι διευκολύνει τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας από μια οικονομία της κατανάλωσης σε μια οικονομία της παραγωγής, συμβάλλοντας στην αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας».

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Φόβοι για συρρίκνωση αμοιβών, απολύσεις και αποχώρηση επιχειρήσεων

Η πίεση που ασκείται από ισχυρούς παράγοντες του λιανεμπορίου προς τους προμηθευτές για ακόμη χαμηλότερες τιμές –σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων τα όρια της επιβίωσης έχουν προ πολλού ξεπεραστεί -, όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, θα έχουν ως συνέπεια είτε τη συρρίκνωση των αμοιβών των εργαζομένων είτε έναν νέο γύρο απολύσεων, προκειμένου να επιβιώσουν.
Παράλληλα μεσαίου μεγέθους θυγατρικές εταιρείες πολυεθνικών ομίλων έχουν αρχίσει να συζητούν και πάλι το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά. Οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, τα όσα συμβαίνουν στο λιανεμπόριο –θεωρούν ότι είναι ατελέσφορη επιλογή να ενδώσουν στις πιέσεις ισχυρών λιανεμπόρων για αύξηση του ορίου των παροχών –και, δεύτερον, η συνεχιζόμενη πτωτική τάση της αγοράς. Οπως είναι γνωστό, τέτοιου είδους σκέψεις, που λίγο έλειψε να γίνουν αποφάσεις, έγιναν κυρίως στα μέσα του 2012 και επανέρχονται για διαφορετικούς λόγους στο προσκήνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ