Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται στα όριά της. Χρωστά στους τευτλοπαραγωγούς 1 εκατ ευρώ από την περσινή (!) παραγωγή που εισκόμισαν οι αγρότες στην εταιρεία και 13 εκατ. ευρώ για την εφετινή καμπάνια που έχει ολοκληρωθεί. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ειδοποιήθηκαν ότι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα ενώ ήταν να πληρωθούν την περασμένη Πέμπτη. Παράλληλα, παραμένουν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε ΔΕΠΑ και προμηθευτές. Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη λογιστική κατάσταση για τη χρήση 2015/2016 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (31/12/2005) ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 52 εκατ. ευρώ, δανεισμό 150 εκατ. ευρώ και ζημίες 15 εκατ. ευρώ.
Και όμως για τους διοικούντες την εταιρεία λεφτά υπάρχουν. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χρήστος Ρώσσιος, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Απριλίου 2016 και μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παντελή Μάνη ανέλαβαν να «τρέξουν» το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που είχε συμφωνήσει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκης με την Τράπεζα Πειραιώς. Η πρώτη κίνηση του κ. Ρώσσιου ήταν να κάνει σέρβις στο αυτοκίνητό του με έξοδα της εταιρείας! Πιο συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου έκοψε δύο τιμολόγια στο όνομά του σε συνεργείο αυτοκινήτων της Καλαμαριάς για ανταλλακτικά και εργασίες συνολικής αξίας 700 ευρώ. Ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δεν αντιστοιχεί σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, δηλαδή σε αυτοκίνητο της εταιρείας, για αυτό και τα τιμολόγια έχουν κοπεί στο όνομά του. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Μαΐου, 2016 δίνεται εντολή στη διεύθυνση οικονομικών υπηρεσίων της εταιρείας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Μάνη για εξόφληση των τιμολογίων.
Ο… Κούλης


Ειδικότερα, στο εσωτερικό σημείωμα που έχει υπογράψει ο κ. Μάνης με θέμα: Εξόφληση Τιμολογίου συνολικής αξίας 700,01 ευρώ αναφέρονται κατά γράμμα τα εξής: «Σας διαβιβάζουμε τιμολόγια με 1) αριθμό 1681 και συνολικής αξίας 280,44 ευρώ, 2) με αριθμό 11314 και συνολικής αξίας 419,57 ευρώ που αφορά συντήρηση αυτοκινήτου, που αφορούν έξοδα του Προέδρου της Ε.Β.Ζ. κ. Χρ. Ρώσσιου. Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάνης είναι αυτός που στις αρχές Νοεμβρίου απευθυνόμενος στους γενικούς διευθυντές της εταιρείας με αφορμή την κατάρτιση προϋπολογισμού για την επόμενη χρήση ανέφερε πως η πορεία της ΕΒΖ θα εξαρτηθεί από τις εκλογές στις ΗΠΑ, τη ρύθμιση του χρέους και αν ο Κούλης βγει πρωθυπουργός…
Εν τω μεταξύ, η μοναδική πηγή ρευστότητας που θα δώσει ανάσα αυτή την περίοδο στην εταιρεία είναι ένα υπόλοιπο 7 εκατ. ευρώ που θα εκταμιεύσει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης. Ηδη έχουν καταβληθεί 5 εκατ. από το αρχικό ποσό των 12 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία.
Ο διαγωνισμός


Η διοίκηση της ΕΒΖ έχει αναθέσει με πληρεξούσιο στην Τράπεζα Πειραιώς να διενεργήσει το διαγωνισμό αλλά από την Πειραιώς αναφέρουν πως δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους ορισμένα στοιχεία που χρειάζονται και δεν τους τα έχει χορηγήσει η διοίκηση. Πρόσφατα ο κ. Ρώσσιος είχε πει πως ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις 30 Νοεμβρίου αλλά η ημερομηνία αυτή έχει περάσει. Το θετικό είναι ότι οι δύο μονάδες στη Σερβία εμφανίζουν εφέτος ικανοποιητικές επιδόσεις και στα γραφεία της Πειραιώς έχουν φτάσει προτάσεις από αρκετούς υποψήφιους επενδυτές. Ακόμη και η γαλλική Cristal Union που το 2013 ήθελε ολόκληρη την ΕΒΖ όταν έτρεχε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρεία, το οποίο ναυάγησε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ είναι βασικό προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθεί η δανειακή αναδιάρθρωση από την Πειραιώς και η πολύπαθη εταιρεία να γυρίσει σελίδα. Το σχέδιο αυτό -που πολύ δύσκολα εξασφαλίζουν ιδιωτικές εταιρείες- προβλέπει μεταξύ άλλων παροχή περιόδου χάριτος δύο ετών για πληρωμές δόσεων και ενός έτους για τόκους, ρύθμιση της οφειλής σε δόσεις διάρκειας δέκα ετών και σημαντικό ποσοστό διαγραφής οφειλόμενου κεφαλαίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ