Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση όσο πιο αποτελεσματικών βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους εντός του Δεκεμβρίου μπορεί να αποτελέσει καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον ουσιαστικό περιορισμό των αβεβαιοτήτων στην ελληνική οικονομία αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Δύναται δε, να οδηγήσει σε ένα ενάρετο κύκλο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας μέσω του περιορισμού του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο της τράπεζας

Έπειτα από την ήπια ύφεση κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, καταγράφοντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2016, εξέλιξη που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρξει εν τέλει θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2016 συνολικά υποστηρίζει το εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Στην παρούσα φάση είναι καθοριστικής σημασίας η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία προκειμένου να καταστεί θετικός ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων) δεδομένης της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης που επισώρευσε το δημοσιονομικό μείγμα (φόρων/δαπανών) που επελέγη για την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ετέθησαν με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο δείκτης εγχώριας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε το φθινόπωρο του 2016 σε επίπεδα άνω του μέσου της περιόδου της οικονομικής κρίσεως 2010-2016, αλλά κινείται χαμηλότερα του μακροχρονίου μέσου όρου της περιόδου 2000-2016.