Συμφωνία με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους διαβλέπει κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας όμως ότι επ’ ουδενί πρόκειται να γίνουν δεκτά τα σκληρά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019 – 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα». Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000 – 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία», μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε».Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιέρ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση και ενόψει τουEurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση». Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β’ αξιολόγηση – χρέος – πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2 – 3 εβδομάδες. Όμως, πρόσθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα καταφέρει να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.

Μαξίμου: Με καμία κυβέρνηση τα νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ – «Δεν κλείνει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα»

«Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020 και θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά την επιβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών για τα νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020. Ο ίδιος προέβλεψε συμφωνία με τους θεσμούς πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν μπορεί να γίνει δεκτή ούτε και η συμβιβαστική πρόταση τα μέτρα αυτά (σ.σ. μείωση των συντάξεων και δραστική μείωση αφορολόγητου) να μην ψηφιστούν, αλλά να ενταχθούν σε μια «πολιτική συμφωνία». «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό» είπε.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε».

Πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση».

Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς συνολικά για β’ αξιολόγηση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε, δε, πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.