Οι πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες που δημιουργούν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η ανησυχία που απορρέει από την εκλογή του «απρόβλεπτου» Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη που δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξασφάλισης ευνοϊκής και σταθερής χρηματοδότησης που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό υποδηλώνει η εκτίναξη το τελευταίο δίμηνο κατά 85% υψηλότερα της απόδοσης των ομολόγων που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου του ESM βρισκόταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στο 0,70%. Στα τέλη Οκτωβρίου το επιτόκιο είχε ενισχυθεί στο 0,94%, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου έχει διαμορφωθεί στο 1,30%.
Η εκτίναξη κατά 85% και πλέον του κόστους δανεισμού του Μηχανισμού που δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτεί τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να βγουν στις αγορές, προοιωνίζεται αύξηση του δανεισμού και για την Ελλάδα.
Ασφαλώς το ύψος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης από τον ESM θα παραμείνει σαφώς χαμηλότερο συγκριτικά με το κόστος δανεισμού της από τις αγορές –αν και ο ίδιος ο Μηχανισμός έχει προβλέψει τη δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές το 2017. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν την Παρασκευή παράγοντες της αγοράς, «άλλο είναι να δανείζεσαι με επιτόκιο 1% και άλλο με επιτόκιο 1,60%» – στο μέτρο που ο ESM δανείζει κατά τι ακριβότερα από όσο δανείζεται.
Από το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έχει μπει σε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού συνολικά 86 δισ. ευρώ από τον ESM. Η αποπληρωμή έχει οριστεί να ξεκινήσει από το 2034.