Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το έτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας το οποίο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ωστόσο, το κλίμα συνεννόησης που επικράτησε, κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω της κατάθεσης προς το τέλος, σχεδόν, της συζήτησης του νομοσχεδίου, τροπολογίας με σημαντικές διατάξεις που αφορούν το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, η εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον ν. 4334/2014 για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και οι διατάξεις του βοηθούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων καθώς και στην απλοποίηση των διαδικασιών πληρωμών που είναι πολύ βαριές αυτή στιγμή στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως είπε ακόμα, μειώνεται ο αριθμός υπογραφών για το ΠΔΕ και ομογενοποιείται η διαδικασία, ενώ επιτυγχάνεται η απεξάρτηση της διοικητικής λειτουργίας από την εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάγκη πληρωμών μικρών ποσών. Επίσης, στην τροπολογία υπάρχει διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης έργων ΟΤΑ για έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά, αποχετεύσεις κλπ. που είχαν απενταχθεί από το 2014 από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν με αυξημένη χρηματοδότησή τους από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο από το 35% αυξάνεται στο 100%. Ακόμα, ρυθμίζονται ζητήματα διαγραφής επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) εφόσον ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους είναι προγενέστερος της 23.11.2016.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε σφοδρά στην νομοθέτηση της τελευταίας στιγμής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννης είπε ότι αποτελεί «ντροπή για την κοινοβουλευτική μας διαδικασία να έρχεται μία τροπολογία που μπορεί να είναι και στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν γνωρίζουν λογικά το περιεχόμενό της ούτε οι βουλευτές της συμπολίτευσης». Εξίσου έντονη ήταν και η κριτική που άσκησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν δεν την πάρει πίσω, το κόμμα του θα επανεξέταζε την στάση του στην ψηφοφορία. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αν. Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή «δεν είναι αντάξια των αναγκών που έχει η χώρα» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς είπε ότι «αυτές οι 30 σελίδες της τροπολογίας είναι ο ξαφνικός θάνατος της συναίνεσης που προσπαθούσαμε να χτίσουμε βασιζόμενοι σε κάποιες αρχές καλής νομοθέτησης».

Ο κ. Χαρίτσηςπροσπάθησε να πείσει την αντιπολίτευση ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες και όχι να δημιουργήσει σκιές, ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν. «Αντιλαμβάνεστε νομίζω το επείγον του θέματος, με την έννοια ότι οι διατάξεις αυτές θα βοηθήσουν σε απορρόφηση πόρων και υπογραφή συμφωνιών», είπε, ωστόσο, προκειμένου να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο και από μέρος της αντιπολίτευσης, την απέσυρε για να την επανακαταθέσει αύριο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.