Στο στάδιο της εκμετάλλευσης περνά από την Energean Oil and Gas το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου στον νομό Ηλείας.
Μετά τη «Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας» του κοιτάσματος που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2016 η Energean στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.
Με βάση τη συμφωνία:
* Η περιοχή εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
* Στην περιοχή εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
* Στην περιοχή εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας (ακρωτήρι Κατακόλου –Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την υπουργική απόφαση 25794/16.
Με βάση τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο. Η Energean δρομολογεί μία επένδυση η οποία, είναι της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία θέτοντας, όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας, η οποία είναι από τις ωραιότερες, τις πλέον προνομιακές αλλά και τις περισσότερο αδικημένες στη χώρα».
Η Energean πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως έχει δεσμευθεί η εταιρεία, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία.
Ο νέος προγραμματισμός της Energean παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τη στεριά προς τη θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Θα γίνει με χρήση προηγμένης τεχνολογίας την οποία η Energean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.