Είναι υπερβολικό να ζητάμε από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Το Eurogroup πρέπει να είναι ρεαλιστικό για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας μετά το 2018» πρόσθεσε.

«Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα», θα βρούμε ένα «ρεαλιστικό τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ, αλλά και στο ζήτημα του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της αξιολόγησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κυρίως στα εργασιακά που είναι σημαντικό θέμα.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός. Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τι μπορεί να γίνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος των δανείων. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει ήδη από τον Μάιο ότι πριν από τα τέλη του έτους το θέμα θα πάει στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Καταλήγοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το «θετικό μομέντουμ» για να κάνουμε βήματα προόδου. «Να κάνουμε βήμα-βήμα την προσπάθεια», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Κάποιοι θέλουν να πάνε γρήγορα, κάποιοι άλλοι έχουν στηλώσει τελείως τα πόδια, εγώ λέω ότι “θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα”».

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειάζονται και τα δύο μέρη για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε και εξήγησε ότι από τη μία οι πιστώτριες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα να παρεκτραπούν και ότι θα χτίσει μια ισχυρή οικονομία.