Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν επενδυτές και καταθέτες στις ιταλικές τράπεζες τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Η αγωνία για την ετυμηγορία του ιταλικού λαού αποτυπώνεται σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχών στο χρηματιστήριο, σε αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και σε μία γενικότερη στροφή σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αύξηση των αγορών χρυσού στην Ελβετία από Ιταλούς καταθέτες που στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Την Δευτέρα ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση της Monte dei Paschi, η οποία καλείται να αντλήσει 5 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια για να μην πειραχθούν οι καταθέσεις των πελατών της.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 3,9%, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών ετών, με την Banco Popolare Societa Cooperativa να καταγράφει απώλειες 5,1%, την Banca Popolare dell’Emilia Romagna 6,6% και την Banca Popolare di Milano 5%.

Οι επενδυτές φοβούνται πως αν επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για την συνταγματική αναθεώρηση και ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραιτηθεί, τηρώντας τη δέσμευσή του, θα τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με χρήματα του Δημοσίου.

Ο κ. Ρέντσι έχει παρουσιάσει σχέδιο, κόντρα στο γράμμα των νέων πανευρωπαϊκών κανονισμών που προβλέπουν διασώσεις τραπεζών με τη συμμετοχή των πιστωτών και των καταθετών τους, μέσω του οποίου θα υπάρξει κεφαλαιακή στήριξη των αδύναμων πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικό πακέτο.

Εάν όμως παραιτηθεί, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αβεβαιότητα για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Σε τεντωμένο σχοινί το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena

Το πρώτο βήμα για την κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου των 5 δισ. πραγματοποίησε χθες Δευτέρα η Monte dei Paschi di Siena (MPS) με φόντο την οξεία πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Η Monte dei Paschi di Siena ανακοίνωσε ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας Consob ενέκρινε την προσφορά μετατροπής χρέους της σε μετοχές, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή στις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός κι αν υπάρξει κάποια παράταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της τράπεζας οδηγήθηκε εχθές σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ η βουτιά που σημείωνε ξεπέρασε το 16,5%.

Η ανταλλαγή χρέους αποτελεί βασικό σημείο της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ που στόχο έχει να διατηρήσει σε λειτουργία την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, η οποία αναδείχθηκε το πλέον ευπαθές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης στα τραπεζικά τεστ αντοχής του Ιουλίου.

Η προβληματική ιταλική τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων σε μετοχές, με στόχο την εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ. Ο ασφαλιστικός όμιλος Generali ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μετατροπή των ομολόγων της MPS που κατέχει, ύψους 400 εκατ. ευρώ, σε ένα κρίσιμο, αλλά όχι επαρκές βήμα για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, καθώς τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ προβλέπονται ότι θα αντληθούν από ιδιωτική τοποθέτηση σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και από προσφορά νέων μετοχών στο σύνολο των μετόχων της τράπεζας.

Οι κίνδυνοι που απειλούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτυπώνονται ευκρινώς στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χθες η Monte dei Paschi, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει 30 φορές το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μετόχων και των ομολογιούχων εάν η αύξηση δεν επιτύχει και εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία για τα bail-in.

Το σχέδιο αυτό θεωρείται ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση την ιταλική κυβέρνηση, τροφοδοτώντας την πολιτική αστάθεια.

Μια αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, όπου άλλα επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίσως χρειάζονται νέα κεφάλαια για να επιβιώσουν.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της MPS έκλεισε χθες με απώλειες 13,8% στα 17,24 ευρώ. Οι απώλειες από τις αρχές του έτους ανέρχονται στο 86%.

Παράλληλα η Monte dei Paschi di Siena, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πιθανές νομικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, σε μια σειρά από αστικές αγωγές.

Η τράπεζα είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να της ζητήσει να διαγράψει περαιτέρω επισφαλή δάνεια, ως αποτέλεσμα του ελέγχου, με σημαντικές επιπτώσεις στο κεφάλαιο της τράπεζας και την οικονομική της κατάσταση.

Η ρυθμιστική αρχή έχει πει επίσης στην τράπεζα να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο χρηματοδότησης για κάθε έτος έως το 2018, αφού διαπίστωσε ότι η θέση ρευστότητας είχε εξασθενήσει, όπως αναφέρει το έγγραφο.