από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Τσακαλώτος: Χωρίς β' αξιολόγηση δεν υπάρχει λύση για χρέος και QE

Εκρηξη του ΥΠΟΙΚ με επίθεση σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους - Δεν είναι λογικό οι δανειστές να μας ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019-20 - Προτείνει μείωση πρωτογενούς στο 2,5% από 3,5% μετά το 2018 και χρήση της διαφοράς για φοροαπαλλαγές
Τσακαλώτος: Χωρίς β' αξιολόγηση δεν υπάρχει λύση για χρέος και QE
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δραματική προειδοποίηση πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα βγεί στις αγορές -ούτε από το μνημόνιο- έστειλε την Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Συνεδρίου «η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας». Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί στην πλάτη της μέτρα επειδή ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν τα βρίσκουν τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σε μια ασυνήθιστη έκρηξη λίγη ώρα μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ .  

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι οι Θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020 λέγοντας ότι η απόσταση για το 2018 έχει μειωθεί πάρα πολύ, στο 0,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες η απόσταση έχει μειωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και όχι με το ΔΝΤ που εμμένει σε νέα μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) για το 2018.  

Το ΔΝΤ, είπε υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι δεν είναι διατηρήσιμο το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, όμως αντί να τα βάλουν με τους ισχυρούς της ΕΕ για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, στρέφονται κατά της αδύναμης Ελλάδας. «Αυτό δεν είναι θαρραλέα απόφαση. Αν υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της αλλά η ανταγωνιστικότητα να συμφωνήσουμε σε χαμηλότερα πλεονάσματα κατά μία μονάδα και να δεσμευθούμε εμείς ότι αυτή η μονάδα θα πάει σε μείωση φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς να τον δώσουμε για κοινωνική προστασία αλλά όποια μείωση πλεονασμάτων πάρουμε να πάει στην ανταγωνιστικότητα. Τη διαφορά ΔΝΤ-Ευρώπαιων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας», τόνισε χαρακτηριστικά. 
 

Την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι σε μείωση του στόχου για τα  πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%  στο 2,5%  μετά το τέλος του προγράμματος ,τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»,σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση  δεσμεύεται πως θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα της δώσει αυτή η μία μονάδα για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα.

Άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.

O κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο επόμενος μήνας είναι ο  πιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Είπε ότι χωρίς να κλείσει η β’ αξιολόγηση δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος. Και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, ή το πολύ στις αρχές του 2018. 

   Ο Υπουργός είπε ότι έχουμε τρεις μεγάλες ενότητες:

   1). Οι μεταρρυθμίσεις και η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017- 2018. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός». Ανέφερε ότι στα εργασιακά «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

   Ο  υπουργός άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη.

   2). Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο υπουργός είναι ότι το 2018 υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ.

   Ανέφερε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι-  χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.

   Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα  βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.

   3). Για το χρέος, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα  και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5ηΔεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες να δέσουν μαζί,  για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

    Ο υπουργός κατέληξε ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά να κλωτσά τον τενεκέ. «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομο και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Περί β’ αξιολόγησης. | 30/11/2016 05:19
  Ασφαλώς και, πλην όμως δεν μπορεί να κλίσει εάν την «διαπραγματεύεστε» έως την τελευταία στιγμή, γνωρίζοντας ότι βάση μνημονίου 3 η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία υπόκειται στην έγκριση (η μη) των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου το ΔΝΤ. Χθες Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι επιθυμεί μία «Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης». Αυτό που πραγματικά εννοούσε είναι ότι ο σκληρός πυρήνας θέλει πλέον την Ελλάδα ολοκληρωτικά στην τσέπη του. Οι διχόνοιες με το ΔΝΤ περί χρέους και περαιτέρω συμμετοχής του θα εξαλειφθούν με την μεσοβέζικη λύση ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει τώρα κάποια δέσμευση, επαρκεί να δοθεί μια γραπτή και αμετάκλητη βούληση για νομισματική μείωση του χρέους από το 2018 και πέρα. Κατανοητό, διότι σήμερα κάποια τέτοια ρύθμιση δεν θα περνούσε στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag). Το δίλλημα όμως είναι, εάν η σημερινή κυβέρνηση δύναται να κάνει υποσχέσεις που θα δεσμεύουν την (άγνωστη μέχρι στιγμής) μελλοντική κυβέρνηση. Από την άλλη πάλι, εάν «όλα πάνε καλά» με το μνημόνιο 3 ΣΥΝ, το ζήτημα του χρέους θα πλεονάζει, διότι το χρέος θα έχει υπερκαλυφθεί. Και σε αυτό, πιστεύω ότι κανένα γερμανικό κόμμα δεν θα φέρει αντίρρηση.
  Μιχαήλ Λέων
  απάντηση00
   
   
  sxolio | 29/11/2016 13:40
  to mono sobaro sxolio einai tou sxoliasti K. ola ta ypoloipa einai kommatika xoris kritiki analisi.poia alli kibernisi re xaibania exei perasei tetoia metra ke exei ftasei toso konta sto na kleisoun oi aksiologiseis ke xreos?ke giati den ta pernousan ta metra oi proigoumenoi? gia na mas kanoun rompa stis brikseles ke stin EE oti 8eloume na tous koroidepsoume? oti 5 xronia milousan oxi me anikanous alla me kommatikous syntexnites?oi torinoi mporei na einai kommunistes ke aksaistoi alla kanoun metari8miseis.prepei na teliosoun na psifisoun ola osa exoun simfoni8ei ke meta ton mpoulo.ekei na do opoion er8ei posa apidia xora o sakos tou...
  ego
  απάντηση21
   
   
  Εκλογές; Δεν είστε καλά! | 29/11/2016 09:51
  Και να έχουμε ξανά πεζοδρόμια; Νομίζω ότι ο Σοιμπλε αν δεν έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμοπαράδοτο, θα ήθελε πολύ, αν μπορούσε, να τον κατασκευάσει ο ίδιος. Τέτοια ευκαιρία, αφενός να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό που αντιπαθεί και αφετέρου να ξεφτιλίσει την αριστερά που θα έβρισκε; Το επόμενο παραμύθι που ψήνεται είναι, μέτρα χωρίς μνημόνιο. Θαρρείς και τον πόνο τον προσκαλούνε οι λέξεις και όχι η ουσία.
  K
  απάντηση40
   
   
  ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ.... | 28/11/2016 23:50
  Τρίχες...
  Babis
  απάντηση30
   
   
  GKOMENAKI XRYSO | 28/11/2016 23:18
  MHN MAS LES PARAMY8IA TSAKALOTE DIOTI AN THELHS NA BGH O LOGARIASMOS DEN DINOYN POTE SE ENA GKOMENAKI, POY EBALE O DIKO SOY KOMADANTE STO GRAFEIO TOY STH 8ESALONIKH, GIA NA KANH AERA 2,500 EYRO TO MHNA, ENO TARAZHS STOYS FOROYS TO ELLHNIKO LAO
  andreas
  απάντηση30
   
   
  Αδιέξοδος ο δρόμος που βαδίζουμε. | 28/11/2016 21:28
  Η λογική του «ζήτουλα». Θέλουμε να μας αξιολογήσετε και να μας δώσετε και δανικά. Τελικά ούτε να μας αξιολογήσουν μπορούν με τα χάλια που έχουμε (χειρότεροι και από την Κούβα καταντήσαμε-όποιος θέλει ας διαβάσει ιστορία για να καταλάβει), ούτε καλοί είμαστε (τα χάλια μας έχουμε-δεν βγάζουμε τα προς το ζειν), ούτε δανικά πρέπει να μας δώσουνε γιατί είμαστε σαν τους ναρκομανείς και δεν σωζόμαστε με «δόσεις μεθαδόνης». Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, που νομίζουν κάποιοι θα την ξεπεράσουν με δανικά, φορολογία, απραξία και υποσχέσεις. Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και νομίζουμε ότι θα κοροϊδέψουμε τους νόμους της φύσης και τους νόμους της οικονομίας. Δυστυχώς σωστή φωνή δεν ακούγεται από κανένα
  Αγιάννης
  απάντηση41
   
   
  Τι ΔΕΝ θελει να πει ο κ. Τσακαλωτος | 28/11/2016 19:18
  Περσυ τον Δεκεμβριο σε ενα συναδριο στην Ν. Υορκη οι Τσιπρας, Σταθατος, Μαρδας τα ιδια λεγανε και υποσχονταν περι αναπτυξης και προοπτικων και ευκαιρειων επενδυσεων στην ελληνικη οικονομια! Και απευθυνονταν οχι σε κομματικα προβατα αλλα σε επενδυτες στην Ν.Υορκη. Θα ξαναερθουν λοιπον παλι τον Δεκεμβριο να επαναλαμβανουν τα ιδια αλλα δεν θα πουν τι ΔΕΝ κανανε οι ιδιοι, ωστε να καλυτερεψει το κλιμα και αν εμπιστευθουν οι αγορες να επενδυσουν σε μια χωρα που κυβερναται απο κομμουνιστες, μπαχαλακηδες και λιμοκοντορους. Γιατι, ως γνωστον, οι επενδυτες μυριζονται απο μακρυα τις αυατπατες και τους απατεωνες. Ας προσπαθησει, λοιπον, ο λαλιστατος Τσακαλωτος να αλλαξει την εικονα και μετα να μιλαει!
  αμερικανος
  απάντηση30
   
   
  Τι ΔΕΝ λεει ο κ. Τσακαλωτος | 28/11/2016 19:11
  Και οσο οι ελεληνικες κυβερνησεις το ριχνουν στο λεβαντινικο παζαρι αφου εχουν υποσχεθει τοδες και τοσες φορες οτι θα κανουν αυτα τα πραγματα χωρις εν τελει να τιμοπυν την υπογραφη τους, αλλο τοσο ειτε το συμβουλιο ειτε το ΔΝΤ θα ζητανε κι αλλα μετρα και θα εξασκουν περισσοτερη πιεση και θα την πληρωνουμε εμοεις την βλακεια των κυβενρητων που εχουν αυταπατες, οπως τοσο κυνικα και ξεδιαντρωπα ομολογησε ο ανεπαγγελτος που ζεσταινει την καρεκλα στο Μαξιμου με συμβουλους καφενοβειους και καθηγητες της πλακας! Δεν φρταινε τα μετρα των Μνημονιων για την καταντειατης ελληνικης οικονομιας! Φταιει η κουτοπονηρια και ιδιοτελεια της κυβερνησης γιατι δεν τα εφαρμοζει να αναπνευσει η οικονομια!
  αμερικανος
  απάντηση40
   
   
  τι δεν θελει να πει ο κ. Τσακαλωτος! | 28/11/2016 19:05
  Δεν θελει να πει ο κ. Τσακαλωτος - γιατι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το κανει¨ - μειωση του Δημοσιου τομεα στην οικονομια. Αρκετα με τις κρατικοδικαιοες ΔΕΚΟ και τους βολεμενους! - Αμεση απολυση των ΔΥ με πλαστα δικαιολογητικα. - Αμεση καταργηση ΟΛΩΝ των ΔΕΚΟ και Δ Υπηρσιων ΧΩΡΙΣ αντικειμενο. ΜΕταταξη των υπαλληλων τους μετα απο κριση των προσοντψν τους (γιατι οι περισσοτεροι ηηταν πολιτικα βισματα χρεονοντας το ελληνα φορολογουμενο!). - Αμεση καταργση των επιδοματων του Δημοσιου (π.χ. αυτο το τρελλο να τους δινουμε δωρο που ερχονται στην ωρα τους στην δουλεια τους!). ... Και η Λιστα δενε χει τελος. Αλλωστε τα εχουν γραψει τοσες φορες οι δανειστε, που πλεον τα λενε απ' εξω ...
  αμερικανος
  απάντηση30
   
   
  Πηγαινε σπιτι σου | 28/11/2016 18:29
  Τσακαλωτε, παρε το σακκιδιο και πηγαινε Αγγλια να κανης παρεα με το Μπαρουφακη και τους Brexitες. Απατεωνα.
  M.P.
  απάντηση41
   
   
  Ασε μας ρε Μαρξιστη tsekelote... | 28/11/2016 17:14
  δεν αξιζει αλλα λογια.
  laskos
  απάντηση21
   
   
  ανικανότητα | 28/11/2016 17:05
  έχουμε μπλέξει με παν-ηλίθιους! Όταν ο υπουργός οικονομικών μεταφράζει στον εν έλειψει ιδιοφυΐας εγκέφαλο του ότι ανταγωνιστικότητα = με φόροι και εισφορές, τότε την κάτσαμε. ένταξη φόροι και εισφορές βαραίνουν την ανταγωνιστικότητα αλλά δεν τους μεταφράζεις σε ανταγωνιστικότητα! Μόνο κατώτερης νοημοσύνης τύποι μπορούν να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν μάθει να λένε κάθε ιδούς μπούρδα και να περνούν ψήφους απλόχερα οπότε έτσι συνεχίζουν, χωρίς ιδέα και με ανικανότητα στα πανιά τους (ας τον ούριο άνεμο)
  X.M.
  απάντηση30
   
   
  Πάλι τα ίδια! | 28/11/2016 17:00
  Πρόγραμμα ' ΣΑΝΟΣ' για τους ιθαγενείς! Εκτός από γυαλάκια και καθρέφτες! Για το καλό σας όλα αυτά! Τέτοιο δούλεμα όμως ούτε η "επάρατη" δεξιά!!!
  Πότε φεύγετε;
  απάντηση40
   
   
  EXO MIA PEIERGIA | 28/11/2016 16:52
  ALITHIA KYRIE TSAKALOTE ,PROFANOS DEN SAS ARESI TO DNT,ALLA MOU PROKALI EROTIMATIKA,O YPOURGOS ANAPTYKSIS KYRIOS PAPADYMITRIOU TO THELI TO DNT.EN TELEI PIOS EXEI DIKIO.ETSI LEO EGO ME TO FTOXO MOU MIALO
  OPOS PANTA NIONIOS
  απάντηση20