Δραματική προειδοποίηση πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα βγεί στις αγορές -ούτε από το μνημόνιο- έστειλε την Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Συνεδρίου «η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί στην πλάτη της μέτρα επειδή ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δεν τα βρίσκουν τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σε μια ασυνήθιστη έκρηξη λίγη ώρα μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ .

Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι οι Θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020 λέγοντας ότι η απόσταση για το 2018 έχει μειωθεί πάρα πολύ, στο 0,1% του ΑΕΠ.Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες η απόσταση έχει μειωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και όχι με το ΔΝΤ που εμμένει σε νέα μέτρα περίπου 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) για το 2018.

Το ΔΝΤ, είπε υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι δεν είναι διατηρήσιμο το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, όμως αντί να τα βάλουν με τους ισχυρούς της ΕΕ για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, στρέφονται κατά της αδύναμης Ελλάδας. «Αυτό δεν είναι θαρραλέα απόφαση. Αν υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της αλλά η ανταγωνιστικότητα να συμφωνήσουμε σε χαμηλότερα πλεονάσματα κατά μία μονάδα και να δεσμευθούμε εμείς ότι αυτή η μονάδα θα πάει σε μείωση φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς να τον δώσουμε για κοινωνική προστασία αλλά όποια μείωση πλεονασμάτων πάρουμε να πάει στην ανταγωνιστικότητα. Τη διαφορά ΔΝΤ-Ευρώπαιων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% μετά το τέλος του προγράμματος ,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»,σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο που θα της δώσει αυτή η μία μονάδα για να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου ουπουργός Οικονομικών επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα.

Άφησε αιχμές και κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι όπως ανέφερε, ενώ έχουν κάνει πολλά πράγματα προς όφελος της Ελλάδας, δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κεκτημένων για αλλαγές στα εργασιακά.

O κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο επόμενος μήνας είναι οπιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Είπε ότι χωρίς να κλείσει η β’ αξιολόγηση δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος. Και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, ή το πολύ στις αρχές του 2018.

Ο Υπουργός είπε ότι έχουμε τρεις μεγάλες ενότητες:

1). Οι μεταρρυθμίσεις και η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017- 2018. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός». Ανέφερε ότι στα εργασιακά «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Ουπουργός άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στακαλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη.

2). Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ουπουργός είναι ότι το 2018 υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής τουΚοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ.

Ανέφερε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι-χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς τουΚαζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, ταβάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.

3). Για το χρέος, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρακαι περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5ηΔεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες να δέσουν μαζί,για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

Ο υπουργός κατέληξε ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά να κλωτσά τον τενεκέ. «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομοκαι όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».