Στο υψηλότερο επίπεδο από την επιβολή των capital controls διαμορφώθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Οκτώβριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015 τα επίπεδα των 124 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία άνοδος των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων την υπό εξέταση περίοδο έφτασε τα 1,16 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την εγχώριακαταθετική βάση στα 124,63 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μεταβολής προήλθε από τις κινήσεις των ιδιωτών, οι οποίοι αύξησαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους κατά 729 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ένα μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στο σύστημα, τοποθετήθηκε σε προθεσμιακές καταθέσεις (αύξηση υπολοίπων κατά 345 εκατ. ευρώ), στοιχείο ενδεικτικό της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών τον περασμένο μήνα περιορίστηκαν στη δόση του ΕΝΦΙΑ, γεγονός που επέτρεψε την αύξηση των υπολοίπων τους στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Οι εισροές

Αυτή προήλθε τόσο από καταθέσεις αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων, όσο και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι τράπεζες προσφέρουν για χρήματα που προέρχονται από τις δύο προαναφερθείσες πηγές προνομιακά επιτόκια, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα συμβατικά, σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί πελάτες επέλεξαν να επιστρέψουν στις τράπεζεςτμήμα των αποταμιεύσεών τους, για να εξασφαλίσουν μία καλή απόδοση έναντι των μηδενικών επιτοκίων που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων ξένων οίκων, στα οποία είναι παρκαρισμένο το μεγαλύτερο μέρος των εκροών του α΄ εξαμήνου του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Σεπτέμβριος ήταν σχετικά καλός μήνας, καθώς παρά τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τα υπόλοιπα των ιδιωτών είχαν υποχωρήσει κατά μόλις 52 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων παρέμειναν τον Οκτώβριο σχεδόν αμετάβλητα, υποχωρώντας κατά 11 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, ένα τμήμα της ανόδου του Οκτωβρίου είναι αποτέλεσμα μεταβολών στα υπόλοιπα ασφαλιστικών ιδρυμάτων.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το Σεπτέμβριο, όπου ενδο-ομιλική πράξη ασφαλιστικής εταιρείας είχε αρνητική επίδραση στα καταθετικά υπόλοιπα.