Την κοινή πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό, περιγράφοντας ως ορόσημο το κρίσιμο Europgroup της 5ης Δεκεμβρίου για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη ως σύνολο αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις. Επισήμανε ότι, η Ελλάδα ως χώρα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όχι μόνο αναφορικά με την οικονομική κρίση, αλλά και την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας. «Γι’ αυτό πιστεύω», υπογράμμισε, «ότι τώρα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για όλες τις πλευρές», σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη αποδείξει τη βούληση μας και πως όμως περιμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.

«Νομίζω, ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση και πως η δεύτερη είναι καθ’ οδόν. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της, είναι ώρα και για εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι εφόσον είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε θετικά τη συζήτηση για το χρέος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα εμπόδια και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Είπε ότι έχουμε ένα κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι, αυτό είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί σε μόλις μια συνάντηση (του Eurοgroup), αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια συνολική λύση, προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης συνολικά. Τόνισε ότι, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό σήμα, σε μια περίοδο, όπως παρατήρησε, που ο κόσμος σκέφτεται – αντιμετωπίζει την Ευρώπη μερικές φορές αρνητικά.

Σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης στην Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να τονίζει ότι δεν συζητάμε πλέον για γκρέξιτ, αλλά ότι, αντιθέτως, «θέλουμε να είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ως σύνολο». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα η Ελλάδα να καρπωθεί τα οφέλη των προσπαθειών της, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους της Ελλάδας, οι οποίοι «γνωρίζω πόσο έχουν υποφέρει από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «έχουμε ήδη επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και τώρα είναι η σωστή ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτατα».

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «έχει απολύτως την ικανότητα για ανάκαμψη και αξίζει της εμπιστοσύνης μας».

Συνάντηση με Κερέ

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος, μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί, θα μιλήσει στο 27ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της ελληνικής οικονομίας» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κομίζει μήνυμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακη, στο Έθνος, δήλωσε πεπεισμένος ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το ‘success story’ που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται» τόνισε.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης αναφέρεται πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο επίτροπος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια δείπνου, που οργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου «The Greek Economy Conference του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και αμέσως μετά θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου (ώρα 10:15, στο Υπουργείο).

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (ώρα 11:15).

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος, δήλωσε ο Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μετέφερε μήνυμα πως η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί μέτρα που θα διαλύσουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Να ληφθεί υπόψη η ιδιατερότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, και προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και η δεύτερη είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα «που αξίζει την εμπιστοσύνη μας» και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία να αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων» είπε.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του για την αξιοπιστία του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Τόνισε ότι «μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Παυλόπουλος: Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

«Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «μιλάμε, όμως για μεθόδους που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδίως το δίκαιο που διέπει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούν οι εταίροι μας», οι οποίοι, προσέθεσε, «πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως υπάρχει η εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες, που η Ελλάδα έχει οικειοθελώς καθορίσει. Ωστόσο, υπογράμμισε, ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

Όσον αφορά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι σε αυτή την αξιολόγηση ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να δεχθεί μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την ΕΕ. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν και από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ στην Ευρώπη έχουμε και τις υποχρεώσεις της δικές μας, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις προσπάθειες του Πιερ Μοσκοβισί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.