Βερολίνο, Ανταπόκριση

Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Έτσι εμφανίζει το Βερολίνο την πολύκροτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών του Washington Group (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία) που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν-Γκάβιν διέψευσε το απόγευμα της Τρίτης και επίσημα χθεσινό δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung», που προανάγγειλε τη συνάντηση. Σε αυτήν, σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο να συζητηθεί και η κρίση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το ελληνικό χρέος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, από τη μια, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη.

Πρόκειται για συνάντηση-φάντασμα, διαβεβαίωνε πηγή του ίδιου υπουργείου, που δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ. Και αυτό, παρόλο που τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλούσαν τη Δευτέρα ανοικτά για την ατζέντα της συνάντησης. Και παρόλο επίσης που πολλά μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, βασιζόμενα σε αυτούς, είχαν ήδη κλείσει δωμάτια ξενοδοχείων και αεροπορικά εισιτήρια για τη γερμανική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την Παρασκευή από κοντά τις εξελίξεις. «Ο Τσακαλώτος δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει στο Βερολίνο, πόσω μάλλον τα μυστικά του» είπε η πηγή. «Οι πληροφορίες του αποτελούν προϊόν φαντασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κ.Τισενχάουζεν. «Διαψεύδω το δημοσίευμα για συνάντηση λόγω κρίσης επειδή δεν υπάρχει κρίση» είπε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, υπάρχουν οι τακτικές συναντήσεις στο Γιούρογκουόρκινγκ-γκρουπ, καθώς και στο Γιούρογκρουπ το Δεκέμβριο. «Μεταξύ των τακτικών συναντήσεων υπάρχουν πάντα συνεννοήσεις είτε διμερώς είτε σε μικρότερες ομάδες, και υπό την έννοια αυτή δεν μπορώ για το μέλλον να αποκλείσω κάποιες συναντήσεις» τόνισε.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες συνομιλίες ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα που αποβλέπουν στην δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος μνημονίου, η κ.Τισενχάουζεν δήλωσε, ότι αυτές γίνονται σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Ο στόχος της αξιολόγησης, πρόσθεσε, είναι να διαμορφωθεί μια κοινή βάση εξέτασης των προβλημάτων που θα επιτρέψει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως αποτέλεσμα, το Βερολίνο αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ίδια εκπρόσωπος απέφυγε κάθε νύξη για την κόντρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος που είναι και η αιτία της χρόνιας σύγκρουσης μεταξύ τους. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, ως γνωστό, τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, αντίθετα, ούτε που θέλει να ακούσει γι αυτό. Γι αυτό και η κ.Τισενχάουζεν επανήλθε στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ τους από τον προηγούμενο Μάιο. «Υπάρχει το γνωστό χρονοδιάγραμμα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αυτό το φθινόπωρο και τα μακροπρόθεσμα, αν χρειαστούν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018» τόνισε. Κάθε τι άλλο θα ήταν εκ του πονηρού.

Το κατά πόσο η διάψευση της κ.Τισενχάουζεν είναι πειστική, είναι βέβαια πολύ αμφίβολο. Κι αυτό επειδή πέρα από τις μαρτυρίες των κ.Τσακαλώτου και Ρέγκλινγκ υπάρχουν και άλλες διαρροές από τις Βρυξέλλες που επιβεβαιώνουν του λόγου τους το ασφαλές. Ο πιθανότερος λόγος της ματαίωσης της από τον γερμανικό υπουργείο οικονομικών είναι λοιπόν πεζός: Η γνωστοποίησή της από τα μέσα ενημέρωσης. Στο Βερολίνο κυριαρχεί η άποψη, ότι ο κ.Σόιμπλε ήθελε πάση θυσία να την κρατήσει μυστική για να μην αποκαλυφθεί δημόσια, ότι επιζητά όντως έναν συμβιβασμό με τους εταίρους του για το ελληνικό χρέος. Κι αυτό επειδή έχει υποσχεθεί τόσο στους γερμανούς ψηφοφόρους, όσο και στους βουλευτές του κόμματός του, του χριστιανοδημοκρατικού, ότι δεν θα «χαρίσει» ούτε ευρώ στους Έλληνες – πόσω μάλλον στη μισητή σε αυτόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τυχόν υπαναχώρησή του σε αυτό θα σήμανε το πολιτικό του τέλος. Από την άλλη ωστόσο έχει υποσχεθεί στους ίδιους βουλευτές, ότι θα «φέρει» το ΔΝΤ στο σημερινό πρόγραμμα βοήθειας – η αθέτηση της υπόσχεσής του θα προκαλούσε επίσης την εξέγερσή τους. «Σκέτο αδιέξοδο» σχολιάζει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σε θέματα οικονομίας Γιοχάνες Καρς. «Ο Σόιμπλε είναι χωμένος σε ένα λαβύρινθο αντιφάσεων».

Μια έξοδος από αυτόν θα ήταν ίσως δυνατή, αν έκανε γενναίες παραχωρήσεις στο ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Αυτό προϋποθέτει όμως, πρώτον, «δημιουργική λογιστική», έτσι ώστε να μην προκύψει στο γερμανικό κοινό η εντύπωση, ότι συναινεί στη ονομαστική μείωση του χρέους. Και δεύτερον, πλήρη μυστικότητα, έτσι ώστε να μην υφίσταται την πίεση του ίδιου κοινού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αυτή η δεύτερη βασική προϋπόθεση καταλύθηκε αυτή την εβδομάδα – εξ ου και η ψυχρολουσία από τη ματαιωμένη συνάντησης της Παρασκευής.