Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει το Ταμείο, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, την οποία πάντως η γερμανική κυβέρνηση αρνείται.

O Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (στη συμφωνία) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας».

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τυπικά η συζήτησή τους είχε συνδεθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πολιτικά είναι σαφές, όπως επισημαίνουν Τα Νέα, ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσαν να δώσουν αφορμές αναβολών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας».