Ποια είναι η επικρατέστερη τριάδα των μάνατζερ


«Εισαγόμενο» διευθύνοντα σύμβουλο θα αποκτήσει κατά πάσα πιθανότητα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Χάρης Καστανίδης από τη στιγμή όπου δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ για τον κ. Στέργιο Νέζη ­ που κατέχει από τον Μάιο του 1989 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και γενικού διευθυντή της εταιρείας παραγωγής ειδών ατομικής φροντίδας Μέλνλικε Ελλάς ­ προσανατολίζονται να επιλέξουν τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο από τη λίστα των υποψηφίων που έχει καταρτίσει η εταιρεία συμβούλων Kantor. Ετσι, η επιλογή, εκτός απροόπτου, θα γίνει μεταξύ των τριών μάνατζερ που πέρασαν μαζί με τον κ. Νέζη στα «τελικά» του διαγωνισμού. Αλλά το βασικό γνώρισμα και των τριών μάνατζερ είναι ότι ζουν και εργάζονται για χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης στο εξωτερικό.


Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί θεωρώντας «ορθή επιλογή» την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου μέσα από τις διαδικασίες ενός διεθνούς διαγωνισμού και με δεδομένο ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ­ όπως αναφέρεται σε επιστολή των δύο υπουργών προς τη διοίκηση του ΟΤΕ ­ ήταν «άψογη, διαφανής και αξιόπιστη», προχωρούν στην επιλογή του κατάλληλου προσώπου από την τριάδα των «εισαγόμενων» μάνατζερ.


Οι δύο από τους τρεις υποψηφίους ­ που είναι και οι «σαραντάρηδες» της υπόθεσης ­ χρειάστηκε να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι για να έρθουν να καταθέσουν τα βιογραφικά τους. Πρόκειται για τον 42χρονο κ. Γιώργο Τζανετέα και τον συνομήλικό του κ. Σωτήρη Θωμαΐδη.


Ο πρώτος της δυάδας κατέφθασε από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Φλόριντα, στο νότιο άκρο της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Παιδί μεταναστών ο ίδιος ­ οι γονείς του έφυγαν από την Ελλάδα όταν ήταν 11 ετών ­, ρίζωσε στον Καναδά και κατάφερε να αναδειχθεί στην ιεραρχία του διεθνούς τηλεπικοινωνιακού συγκροτήματος της Northern Telecom. Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 1995 κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου με χώρο ευθύνης τις πολυποίκιλες δραστηριότητες για την κινητή και την ασύρματη τηλεφωνία σε 48 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ο χώρος της ευθύνης του κ. Τζανετέα απέδωσε στους καναδούς μετόχους τζίρο που την περασμένη χρήση έφθασε τα 350 εκατομμύρια δολάρια (γύρω στα 7,5 δισ. δραχμές).


Ο κ. Τζανετέας μπορεί να μη γνωρίζει την πραγματικότητα της εγχώριας αγοράς παραγωγής και προσφοράς τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα «αφεντικά» του, τους μετόχους της Northern Telecom. Η καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, μέσω κοινοπραξίας με έλληνες επιχειρηματίες, είχε διεκδικήσει μερίδιο στις προμήθειες των ψηφιακών κέντρων συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς του ΟΤΕ.


Ο έτερος της δυάδας των «σαραντάρηδων» μάνατζερ, ο κ. Σωτήρης Θωμαΐδης, ήρθε από τη χρηματοοικονομική μητρόπολη της Νέας Υόρκης, έχοντας να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία κερδοφόρων επιδόσεων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Υψηλόβαθμο στέλεχος στην ιεραρχία της εταιρείας Nynex, μιας από τις 7 «babies Bell» που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο μετά το 1984 και ανέλαβαν η καθεμία εξ αυτών τη διαχείριση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς συγκεκριμένων περιοχών. Η Nynex δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά καθώς συμμετέχει με ποσοστό 20% στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telestet Hellas.


Ο τρίτος υποψήφιος ονομάζεται Κωνσταντίνος Μπακούρης και προέρχεται από το περιβάλλον των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Ο 60χρονος κ. Μπακούρης είναι πρόεδρος της Ralston Europe που δραστηριοποιείται στον χώρο των συστημάτων ενεργείας, ενώ το πιο γνωστό προϊόν της στην ελληνική αγορά είναι οι μπαταρίες Ucar. Η Ralston διατηρούσε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας ώς πριν από λίγα χρόνια, με το εργοστάσιό της στην περιοχή της Θήβας. Ο κ. Μπακούρης εργάζεται για λογαριασμό της Ralston ­ που δεν είναι άλλη από την Union Carbide, που το όνομά της συνδέθηκε με την τραγωδία στο Μποπάλ της Ινδίας ­ πάνω από 25 χρόνια. Ξεκίνησε ως οικονομικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα το 1970 και έγινε μετά από τρία χρόνια το αφεντικό της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας. Στη θέση αυτή παρέμεινε ώς το 1981, χρονιά που κλήθηκε από τα «κεντρικά» να αναλάβει θέση στην ευρωπαϊκή ιεραρχία της Ralston. Ο κ. Μπακούρης πριν από την εμπλοκή του με τις μπαταρίες Ucar είχε «περάσει» από τις επιχειρήσεις της Esso Papas.


Η μάχη των «βιογραφικών» ­ ή των «Σιβί», αν προτιμάτε τη γλώσσα των νεαρών γιάπις ­ είχε αναδείξει αρχικά νικητή τον 50χρονο επιτυχημένο μάνατζερ κ. Νέζη. Η μάχη ήταν σκληρή και η επιλογή του από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ έγινε κυριολεκτικά στο φότο φίνις. Τόσο ο κ. Νέζης ­ που έκανε περισσότερο πλούσιους τους Σουηδούς της Μέλνλικε στην Ελλάδα ­ όσο και ο σαραντάρης Ελληνοκαναδός έπεσαν μαζί πάνω στο νήμα. Το τι διέκρινε το φότο φίνις το μάθαμε εκ των υστέρων.


Ο κ. Τζαννετέας, ο άνθρωπος που ανέλαβε για λογαριασμό της καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών να στήσει όλες τις δουλειές της κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, δεν «ομιλούσε επαρκώς την ελληνική» και δεν είχε την απαιτούμενη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Αυτό ήταν και το μόνο του μειονέκτημα.


Από την άλλη πλευρά, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ο κ. Νέζης είχε τα ουσιαστικά προσόντα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ηγετική προσωπικότητα, η στρατηγική σκέψη, η αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική αντίληψη πολύπλοκων καταστάσεων, αλλά δεν είχε καθόλου εμπειρία στον τομέα των επικοινωνιών.


Το θέμα των «τυπικών προσόντων» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και αυτό γιατί είχε έγκαιρα επισημανθεί από την εταιρεία συμβούλων Kantor που διενήργησε την αξιολόγηση των υποψηφίων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Ετσι, η «στενή» ερμηνεία του νόμου καταλήγει να λειτουργεί απαγορευτικά για τους έλληνες μάνατζερ που διευθύνουν με επιτυχία εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, προκρίνοντας τη λύση των «εισαγόμενων» μάνατζερ και μάλιστα επιχειρήσεων ανταγωνιστικών του ΟΤΕ! 56 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ


Από τα 56 «βιογραφικά» που μπήκαν στο μικροσκόπιο της εταιρείας συμβούλων Kantor η μεγάλη πλειονότητα ήρθε από το εξωτερικό (36 έναντι 20 από την Ελλάδα). Από τα 20 ελληνικά βιογραφικά τα 14 αφορούσαν πρόσωπα που είχαν ή έχουν διοικητική σχέση με τον ΟΤΕ. Μεταξύ αυτών ο πρώην γενικός διευθυντής κ. Κυριάκος Κιουλάφας, ο κ. Αθανάσιος Φροντιστής και ο κ. Γιάννης Πατεργιαννάκης εκ των σημερινών γενικών διευθυντών του Οργανισμού.