Με το βλέμμα στην απαίτηση των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων στις 5.000 ευρώ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν μία σειρά από μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά εδώ και ένα έτος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η νέα υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στα μέσα της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε ότι άμεσα θα ξεμπλοκάρει το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος, μέτρο που θα συνδεθεί και με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
Το πλαστικό χρήμα


Ακόμη το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα αναγνωρίζεται η έκπτωση ιατρικών δαπανών μόνο εφόσον αυτές έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με μεταφορά ποσού στον επαγγελματικό λογαριασμό του γιατρού. Από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος θα εξαιρούνται ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Το νομοσχέδιο για πλαστικό χρήμα θα προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ για όσους πραγματοποιούν ετησίως συναλλαγές που θα αντιστοιχούν στο 10%, 20% ή 30% του ετήσιου εισοδήματος του φορολογουμένου. Μάλιστα το σχέδιο που είχε ετοιμάσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης προέβλεπε πρόσθετο αφορολόγητο για μισθωτούς – συνταξιούχους αν καλύψουν πάνω από το 80% του ετήσιου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Η νέα υφυπουργός θεωρεί ότι το μέτρο αυτό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αύξησης εσόδων και περιστολής της φοροδιαφυγής, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η εφαρμογή του έχει σκοντάψει σε αντιδράσεις αλλά και στην άρνηση της τρόικας να συνδεθεί με την καθιέρωση «ακατάσχετου λογαριασμού» και για τους εμπόρους και επαγγελματίες.
Αλλάζουν οι στόχοι


Πάντως μετά την απομάκρυνση του κ. Αλεξιάδη από το υπουργείο Οικονομικών αλλάζουν και οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας.
Οπως σημειώνουν πηγές της νέας υφυπουργού, οι προτεραιότητες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
  • Πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει (επιτέλους) το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο όλων των φορολογουμένων.
  • Δεύτερος στόχος είναι να καθοριστεί το πλαίσιο για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος των πραγματικών ως τον Ιούνιο του 2017.
  • Τρίτον, μετατέθηκαν για το 2018 οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που προέβλεπαν την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων, με αφορολόγητο και κλιμακωτούς συντελεστές, οι οποίοι θα εφαρμόζονται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων του κάθε δικαιούχου. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στον ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2017 θα αφορούν μόνο τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών των ευπαθών ομάδων.

Τέλη κυκλοφορίας
Ενα πρώτο δείγμα της πολιτικής που θα ασκήσει η νέα υφυπουργός αποτελεί η απόφασή να μη γίνει εφέτος καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη η υπουργική απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της κυρίας Παπανάτσιου για το θέμα των τελών κυκλοφορίας του έτους 2017 προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο ήταν στην κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να γίνουν μικρές προσαρμογές οι οποίες στο τέλος να μη φέρουν ούτε ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα ούτε οι φορολογούμενοι να αισθανθούν ότι επήλθε σημαντική αλλαγή στα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο.
Η ίδια φέρεται να ανέφερε στον υπουργό Οικονομικών ότι το κάθε βήμα που θα κάνει η «Καραγεώργη Σερβίας» θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση και όχι να γίνονται μικρές προσαρμογές από τις οποίες οι πολίτες να μη διαπιστώνουν κάποιο όφελος.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο γραφείο της στον 3ο όροφο τόνισε στους συνεργάτες της ότι βασική προτεραιότητα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών. «Θα πρέπει να προσαρμόσουμε το υπουργείο Οικονομικών στις ανάγκες των φορολογουμένων και όχι τους φορολογουμένους στις ανάγκες του υπουργείου Οικονομικών» φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αρμόδια στελέχη.
Αυξήσεις φόρων


Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι η απαίτηση των δανειστών για τη μείωση του αφορολογήτου. Οπως έχει γράψει «Το Βήμα», μεγάλες αυξήσεις φόρων θα επιφέρει η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους εφόσον περάσει η απαίτηση των δανειστών. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αρνούνται κατηγορηματικά ότι θα συναινέσουν σε μια τέτοια απόφαση και δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν όταν ακόμη δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί το ισχύον φορολογικό νομοσχέδιο οι δανειστές να απαιτούν και νέα μέτρα. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι έστω και με χρονική υστέρηση ή «δόσεις» τελικά εφαρμόζονται.
Τέλος, στο «ψυγείο» φαίνεται ότι μπαίνει το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα να τα εμφανίσουν στην Εφορία και πληρώνοντας ένα σημαντικό ποσό φόρου να τα «ασπρίσουν». Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, οι απαιτήσεις των δανειστών για φορολόγηση έως και 90% θεωρούνται απαγορευτικές.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Δεν αλλάζουν τα κριτήρια για την επιδότηση πετρελαίου

Για την επόμενη χειμερινή σεζόν (αν δεν έχει καταργηθεί μέχρι τότε) μετατίθεται η αναπροσαρμογή των Ζωνών βάσει των οποίων υπολογίζεται η επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν ορεινές περιοχές σε Ζώνες που δικαιούνται μικρότερο επίδομα.
Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν απαντήσει αν τελικά μπορούν να υποστηρίξουν «σπάσιμο» ενός νομού σε δύο ή περισσότερες Ζώνες. Αυτό όμως που δεν έχει ακόμη αποκλειστεί είναι να μεταφερθούν ολόκληροι νομοί από τη μία Ζώνη στην άλλη, δηλαδή από τη Γ’ Ζώνη στη Β’ ή από τη Β’ στην Α’.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στις Ζώνες για τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης «θα προχωρήσουν μόνο στον βαθμό που μπορούν να υποστηριχθούν τεχνικά από τις υπηρεσίες».
Αλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα και πέρυσι η υπουργική απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου και εφαρμόστηκε αναδρομικά από τις 15 Οκτωβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ