«Αν δεν υπάρξει κάποιο εξωγενές σοκ, μεγαλύτερης έντασης από την εκλογή Τραμπ, στο τέλος του έτους δεν αποκλείεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) και το 2017 να προικοδοτηθεί με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης» επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και τονίζει πως ένα σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης από τους διεθνείς οργανισμούς ανάπτυξης του 2017 θα προέλθει κυρίως από τις εξαγωγές.
Πράγματι, ο περασμένος Σεπτέμβριος επανέφερε τα χαμόγελα στον κλάδο των εξαγωγέων, μετά από οκτώ μήνες πτώσης. Και όπως αναφέρουν εξαγωγικοί κύκλοι, στο 12μηνο του 2016 η εξέλιξη των εξαγωγών θα είναι περίπου αντίστοιχη της εξέλιξης της οικονομίας. Αναφορικά με τις προοπτικές του 2017 η κυρία Σακελλαρίδη έλεγε ότι «οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν για τον επόμενο χρόνο αύξηση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της τάξης του 3,6%, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% με 1,5%. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2017 η «ανάκαμψη θα υποστηριχθεί κυρίως από τις εξαγωγές»».
Οπως είχε προβλέψει ο ΠΣΕ, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αλλά και η προοπτική έστω και μετριοπαθούς ανάπτυξης στην ευρωοικονομία θα αποτυπώνονταν ως μια ανάκαμψη και των ελληνικών εξαγωγών».
«Περίεργη χρονιά»


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών της χώρας εμφανίζεται πλέον μειωμένη κατά 3,7% (ενώ ως και το οκτάμηνο του έτους οι ρυθμοί ήταν άνω του 6%), ενώ οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώνουν αύξηση κατά 1% συγκρινόμενες μάλιστα και με την περυσινή χρονιά ρεκόρ των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή.
Η κυρία Σακελλαρίδη υποστηρίζει ότι αν και το 2016 είναι μία «περίεργη χρονιά» για το εξαγωγικό εμπόριο, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πολλές από τις συνέπειες των capital controls, τα διαθέσιμα στοιχεία προοιωνίζονται μια σταθεροποίηση ως το τέλος του έτους, κάτι που εκτιμά άλλωστε και η Κομισιόν. Εξάλλου, ο ΠΣΕ έχει τονίσει την ανάγκη να υποστηριχθούν ουσιαστικά, κυρίως σε όρους ρευστότητας και διευκόλυνσης επενδύσεων, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας.
Αυτές είναι που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της δημιουργίας πλούτου με σωρευτικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη επιχειρήσεων στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ οι οφειλές του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις φαίνεται να μειώνονται –έλεγαν συγκεκριμένα πως ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ και έχουν επιστραφεί περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 16,6% και ανήλθε στα 2,35 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015. Μάλιστα –και τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό –η ενίσχυση των εξαγωγών προέρχεται από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας και η αξία τους χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 177,6 εκατ. ευρώ ή κατά 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς πετρελαιοειδή στο 9μηνο του έτους καταγράφεται πλέον αύξηση κατά 1% (ή κατά 131,5 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι στο αντίστοιχο εννιάμηνο του 2015. Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά την τελευταία διετία όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν θετικό πρόσημο, ενώ η πλειονότητά τους καταγράφει διψήφια ποσοστά ανόδου. Εκτός των πετρελαιοειδών (28,5%), ξεχωρίζουν οι επιδόσεις των μηχανημάτων (25,5%) και των πρώτων υλών (23,7%).
Μικρότερη είναι η άνοδος των χημικών προϊόντων (6,1%), αλλά και των βιομηχανικών προϊόντων (6,3%), που όμως τους προηγούμενους μήνες δέχονταν ισχυρές πιέσεις. Οι κλάδοι των τροφίμων και των ποτών – καπνού παραμένουν πρωταγωνιστές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ διατηρείται η δυναμική που έχουν αναπτύξει οι κλάδοι μηχανημάτων και διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ