Το ίδιο αυστηρός και προστατευτικός για τον παίκτη αλλά πιο ευέλικτος είναι ο νέος κανονισμός λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων VLTs που ανακοίνωσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Εξού και η άμεση αντίδραση του ΟΠΑΠ που γνωστοποίησε ότι επανεκκινεί την επένδυση για την εγκατάσταση 35.000 VLTs, από τα οποία 16.500 μέσω δικού του δικτύου και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
Οι διεθνείς αναλυτές υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αναμόρφωση του κανονισμού και την επανεκκίνηση του έργου αφού όπως εξηγούν η κυβέρνηση μετά το Ελληνικό, τα αεροδρόμια και τον Αστέρα συνεχίζει να εκπέμπει θετικά μηνύματα για την προσέλκυση επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία
Ιστορικό
Ο ΟΠΑΠ είχε αποκτήσει το δικαίωμα 10ετούς εκμετάλλευσης για τη λειτουργία 35.000 VLTs καταβάλλοντας 560 εκατ. ευρώ το 2011.
To 2014 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με πρόεδρο τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο δημοσιοποίησε τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας των VLTs και ο ΟΠΑΠ άρχισε τις διαδικασίες υλοποίησης του project. Επέλεξε τεχνολογικό πάροχο και προμηθευτές VLTs μέσω διεθνούς διαγωνισμού, βρήκε τα πρώτα gaming halls που θα φιλοξενούσαν τα μηχανήματα αλλά και τους συνεργάτες που θα τα λειτουργούσαν και είχε κάνει ασκήσεις προσομοίωσης σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας σε ένα από αυτά.
Αιφνιδίως όμως τον Ιούνιο του 2015 ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Αντώνης Στεργιώτης -είχε διοριστεί από τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη- άλλαξε τον κανονισμό βάζοντας πολλούς περιορισμούς γεγονός που οδήγησε τον ΟΠΑΠ στην αναστολή του έργου και στην προσφυγή του στα διαιτητικά δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις από το δημόσιο ύψους 1,3 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση στο διάστημα που μεσολάβησε αντιλήφθηκε ότι το «πάγωμα» του έργου δεν συμφέρει κανένα. Το κράτος χάνει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εγκατάσταση των 35.000 VLTs, ο παράνομος τζόγος στα παιγνιομηχανήματα ανθεί -υπολογίζεται ότι τα διαφυγόντα ετήσια έσοδα για το κράτος ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ- ενώ η αγορά στερείται τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίες.

Υπεύθυνο παιχνίδι
Ετσι, η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ υπό τον κ. Ευάγγελο Καραγρηγορίου έφτιαξε νέο κανονισμό που διατηρεί το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για την προστασία των παικτών και του υπεύθυνου παιχνιδιού και ταυτόχρονα επιτρέπει στο φορέα του έργου να «τρέξει» ένα βιώσιμο project. O OΠΑΠ ανακοίνωσε επίσημα ότι επανεκκινεί το έργο και σύμφωνα με πληροφορίες απέσυρε και το μεγαλύτερο μέρος της διεκδίκηση των 1,3 δις. ευρώ από το δημόσιο (διατηρεί αξιώσεις για περίπου 100 εκατ. ευρώ).
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες τής πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων και αξιοποιεί με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα για την προστασία των παικτών, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών για το υπεύθυνο παιχνίδι.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4002/2011 που διέπει την αγορά των τυχερών παιγνίων για τη συμμετοχή σε παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα απαιτείται η έκδοση Ατομικής Κάρτας Παίκτη (οι προδιαγραφές καθορίζονται από την ΕΕΕΠ) και επιτρέπεται μόνο η είσοδος για άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως στην οποία έχει εισαχθεί η ατομική κάρτα παίκτη. Η έκδοση της κάρτας προϋποθέτει την πλήρη ταυτοποίηση του παίκτη και χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η συμμετοχή του.
Αυτοπεριορισμός του παίκτη
Οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕΕΠ στον κανονισμό αφορούν στο όριο ημερήσιων απωλειών του παίκτη και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα φιλοξενούν τα VLTs, ενώ διατηρείται η απόσταση των καταστημάτων από σχολεία στα 200 μέτρα.
Ο προηγούμενος κανονισμός προέβλεπε ανώτατο όριο ημερήσιων απωλειών του παίκτη τα 80 ευρώ. Με το νέο κανονισμό ο παίκτης ορίζει υποχρεωτικά για τη συμμετοχή του στο παιχνίδι κατά την έναρξη της πρώτης μετά την εγγραφή του παικτικής συνεδρίας, ημερήσιο όριο δαπανών(daily loss) και όριο δαπανών παικτικής συνεδρίας (session loss).
Mε την προηγούμενη ρύθμιση ήταν εμφανής η στρέβλωση αφού ο κάθε παίκτης έχει διαφορετικό προφίλ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη μόνο η Νορβηγία είχε το πλαίσιο που ήθελε να εφαρμόσει η Ελλάδα, αφού σε όλες τις άλλες χώρες ο παίκτης έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση του αυτοπεριορισμού σε ότι αφορά στο ημερήσιο όριο δαπανών αλλά και στον καθορισμό του μέγιστου ωραρίου που θα παίζει.
Οταν ο παίκτης φτάσει στο 80% των ημερήσιων απωλειών που έχει θέσει, στην οθόνη του μηχανήματος ο φορέας εκμετάλλευσης προβάλει προειδοποιητικό μήνυμα και μόλις καλυφθεί το 100% διακόπτει τη συνεδρίαση. Ο παίκτης μπορεί να προβεί στη μείωση των ορίων δαπανών από το ειδικό μενού επιλογών του παιγνιομηχανήματος. Σημειώνεται πως στην Ατομική Κάρτα Παίκτη δεν απαιτείται πλέον η αναγραφή του ΑΦΜ του παίκτη αφού πλέον μόνο με τον αριθμό ταυτότητας η Γενική Γραμματεία Εσόδων μπορεί να ελέγχει τον φορολογούμενο.
Καταστήματα και ωράριο
Οι πιστοποιήσεις των καταστημάτων διεξαγωγής παιγνίων διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Σε καταστήματα που θα φιλοξενούν αποκλειστικά VLTs, σε καταστήματα σε πλοία που διενεργούν πλόες εξωτερικού και στα υφιστάμενα πρακτορεία της ΟΠΑΠ.
Το ωράριο των καταστημάτων για τους αμιγείς χώρους VLTs και στα πρακτορεία ορίστηκε τις καθημερινές από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 την επόμενη ημέρα και τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο η παραμονή επίσημης αργίας από τις 10.00 μέχρι τις 4.00 την επόμενη ημέρα. Τα καταστήματα που θα φιλοξενούν αποκλειστικά VlTs, θα επιτρέπεται να λειτουργούν λόγω τοπικών εορτών, εποχικότητας (τουριστικά μέρη) και εθνικών αργιών επί 24ωρης βάσης για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ημερών ετησίως ύστερα από γνωστοποίηση στην ΕΕΕΠ από τον φορέα εκμετάλλευσης (ΟΠΑΠ) ή τους παραχωρησιούχους.
Ικανοποιημένοι οι πράκτορες
Η ΕΕΕΠ στον νέο κανονισμό άλλαξε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να φιλοξενήσουν τα υφιστάμενα πρακτορεία του ΟΠΑΠ VLTs. Με τον παλαιό κανονισμό ήταν απαραίτητη η διπλή είσοδος σε κάθε κατάστημα και τοιχίο που να διαχωρίζει το χώρο των VLTs. Τώρα ο μόνος περιορισμός είναι αυτό που θέτει ο νόμος για 3 τετραγωνικά μέτρα για κάθε μηχάνημα. Ο ΟΠΑΠ θα εγκαταστήσει VLTs στα περισσότερα πρακτορεία, κάτι που επιθυμούσαν διακαώς οι πράκτορες και θα δημιουργήσει λιγότερα αμιγώς gaming halls ανά την επικράτεια.
Κυρώσεις
Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει η ΕΕΕΠ για παραβάσεις από τον φορέα εκμετάλλευσης χωρίζονται σε κατηγορίες σημαντικότητας (χαμηλή, μέση, υψηλή, πολύ υψηλή) και κυμαίνονται από 1.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.