Το Ηotel Nikopolis είναι μια εξαιρετική ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που όπως διαφημίζεται διαθέτει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ένα βραβευμένο ιταλικό εστιατόριο και σύγχρονα ευρύχωρα δωμάτια με ξύλινο δάπεδο.
Οι μέτοχοι της Σουρωτής του Δήμου Θέρμης θα μπορούν να το απολαύσουν σε μια σύντομη επίσκεψή τους από τις 27 ως και τις 31 Οκτωβρίου και από τις 2 ως τις 4 Νοεμβρίου, από τις 11 π.μ. ως τις 7 μ.μ., εφόσον επιθυμούν να πουλήσουν τις μετοχές τους στην Coca-Cola HBC Holdings BV.
Αντιθέτως, αν προτιμήσουν για την πώληση τον κ. Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera, τότε μπορούν να προσέλθουν στο εμβληματικό Μακεδονία Παλλάς, στην παραλία της πόλης, και να νιώσουν περήφανοι για τον επιχειρηματικό πλούτο του –από το 2013 –συμπατριώτη τους (δηλαδή δημότη Θέρμης), από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου και για όλες τις εργάσιμες ημέρες ως και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, από τις 12.00 ως και τις 20.00, ενώ, όπως διευκρινίζεται σχετικά, η διαδικασία αγοράς των μετοχών θα ολοκληρώνεται με την ταυτόχρονη με την υπογραφή καταβολή του συνολικού τιμήματος μέσω τραπεζικού εμβάσματος.
«Τα λεφτά στο χέρι»


Δηλαδή θα «πάρουν τα λεφτά στο χέρι» αν ήμασταν στην προ capital controls εποχή, σήμερα απλώς θα κατατεθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες ημέρες η Σουρωτή θα αλλάξει χέρια και… υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διέθετε το 15% της Σουρωτής, μέσω της εταιρείας Μυστράς. Αυτές οι μετοχές ήταν ενεχειριασμένες στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και τις έβγαλε σε πλειστηριασμό στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Πλειοδότης ήταν η Coca-Cola HBC Holdings BV, η οποία προσέφερε 0,71 ευρώ ανά μετοχή. Από εκεί κι έπειτα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν η συγκεκριμένη επιχείρηση –από τις πιο φημισμένες στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού –να περάσει στην ιδιοκτησία του πολυεθνικού ομίλου, επιστρατεύθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας άρον άρον ο «συμπατριώτης» τους κ. Σαββίδης για να σώσει την παρτίδα. Κάτι δηλαδή σαν το ιππικό της παλιάς εποχής.
Ετσι κι αλλιώς η «εντοπιότητα» του κ. Σαββίδη έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο προσωπικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ ελληνορώσου επιχειρηματία και παραγόντων της περιοχής, αλλά και της εταιρείας –είναι γνωστό ότι στην περιοχή ο ΠΑΟΚ νοικιάζει προπονητικό κέντρο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια επιφανούς παράγοντα. Ως εκ τούτου το χαρτοφυλάκιο της Dimera κρίθηκε η πιο ασφαλής επιλογή. Πόσω μάλλον που απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστό ο ομογενής επιχειρηματίας σκοπεύει να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας –διαθέτει ήδη την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το Μακεδονία Παλλάς, την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και κάτι ψιλά, χωρίς να συνυπολογίζεται ακόμη η άνοδός του στην ελληνική τηλεοπτική βιομηχανία.
Καθησυχάζει


Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι ο όμιλος της 3Ε, ηγετικός στην αγορά των αναψυκτικών, κάθε άλλο παρά καλή φήμη απολαμβάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τούτο διότι πριν από λίγα χρόνια έκλεισε το εργοστάσιό του στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι πρώην εργαζόμενοί του, ασκώντας έναν «τρελό ακτιβισμό», να στρέφονται κατά των προϊόντων του ομίλου.
Και φυσικά το επιχείρημα «θέλει να το αγοράσει για να το κλείσει» εμφανίζεται πιο ισχυρό από το επιχείρημα του ομίλου «δεν διαθέτουμε τέτοιο προϊόν και ως εκ τούτου μας ενδιαφέρει και θέλουμε να το εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας και φυσικά να το εξάγουμε».
Οι περίπου 120 εργαζόμενοι της Σουρωτής έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να συμβεί και η Coca-Cola σε ανακοίνωσή της έσπευσε να τους καθησυχάσει αναφέροντας: «Ο όμιλος Coca-Cola HBC αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας στην μέχρι τώρα πορεία της Σουρωτή ΑΕ και θα στηριχθεί πάνω τους για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Πρόθεση του ομίλου Coca-Cola HBC είναι να αξιοποιήσει αποκλειστικά την υψηλής ποιότητας πηγή μεταλλικού ανθρακούχου νερού της Σουρωτή ΑΕ και να συνεχίσει να παράγει όλα τα προϊόντα Σουρωτή σε τοπικό επίπεδο. Ο όμιλος Coca-Cola HBC από τη μεριά του θα προσφέρει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και την οργάνωση που μόνο ένας μεγάλος όμιλος παγκόσμιας εμβέλειας σαν την Coca-Cola HBC μπορεί να προσφέρει. Η εμπειρία και η μακροχρόνια παρουσία του ομίλου Coca-Cola HBC στην αγορά των μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αποτελούν για τη Σουρωτή ΑΕ, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία τα εχέγγυα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία με αυξημένη παρουσία στην αγορά και υψηλότερες πωλήσεις».
Περαιτέρω ανάπτυξη


Εν τω μεταξύ υπέρ του κ. Σαββίδη συντάχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και το fund First Athens Corporate Finance, το οποίο συμμετείχε στον πλειστηριασμό για την απόκτηση του 15%. Οπως ανακοίνωσε, «η αναζήτηση κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή που θα διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας Σουρωτή, επιδεικνύοντας σεβασμό στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία, αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της First Athens Corporate Finance. Ο επενδυτικός μας οίκος, έπειτα από εκτενή ανάλυση του συνόλου των δεδομένων που διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποσύρει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση επιπλέον μετοχών της εταιρείας Σουρωτή και αποφάσισε να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών, που ήδη κατέχει στην εταιρεία, στον επιχειρηματικό όμιλο του Ιβάν Σαββίδη, αξιολογώντας θετικά το επενδυτικό του πλάνο για την εταιρεία Σουρωτή όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θέρμης».
Ωστόσο δεν κάνει γνωστό το ποσοστό των μετοχών τις οποίες ήδη κατέχει η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1915, εμφιαλώνει στις εγκαταστάσεις της, περί τα 25 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, το φυσικό ανθρακούχο νερό «Σουρωτή», το απλό εμφιαλωμένο νερό «Υδωρ Σουρωτής» και μια σειρά από κρύα τσάγια.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των πωλήσεών της –το 2015 διαμορφώθηκε σε 11,7 εκατ. ευρώ –προέρχεται από το ανθρακούχο νερό, το οποίο κατέχει «ηγεμονικά»μερίδια αγοράςστα σουπερμάρκετ αφήνοντας λίγο χώρο για εισαγόμενες αλλά και εγχώριες μπράντες και το 10% των πωλήσεων της το πραγματοποιεί στο εξωτερικό.

Αγορές μετοχών
Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας

Η απήχηση του ενός ή του άλλου επιχειρήματος θα φανεί σε λίγες ημέρες, δηλαδή ποιος θα έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της Σουρωτής.
Πάντως η μετοχική σύνθεση της εταιρείας σήμερα είναι η ακόλουθη: 56% των μετοχών κατέχουν περίπου 1.200 μικρομέτοχοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί εργαζόμενοι, ο Δήμος Θέρμης ελέγχει το 16% και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 4,5%. Και φαίνεται ότι η Coca-Cola έχει ενισχύσει το ποσοστό της με συνεχείς αγορές μετοχών, πλησιάζοντας το 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ