Ενα ηθικό πλεονέκτημα θα έλεγε κανείς πως διεκδικεί έναντι των ανταγωνιστών της η Philip Morris International.
Η εταιρεία που πούλησε πέρυσι 847 δισ. τσιγάρα ανά τον πλανήτη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει έναν κόσμο δίχως τσιγάρα και συνέστησε στους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια!
Εμπνευστής και πρωτοπόρος στην εκστρατεία αυτή –η οποία έχει ασφαλώς και την εμπορική της εκδοχή, στο μέτρο που προωθεί ένα καινοτόμο υποκατάστατο, εφεύρεση της αμερικανικής εταιρείας –είναι ο διευθύνων σύμβουλός της Ανδρέας Καλαντζόπουλος. Ενας Πυργιώτης μεγαλωμένος στην Αθήνα, απόφοιτος του ιστορικού Β’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών (γνωστού και ως Chap Chap College), ο οποίος ξενιτεύτηκε για πανεπιστημιακές σπουδές στην Ευρώπη και κατέληξε να αναλάβει, προ τριετίας, τα ηνία της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας στον κόσμο.
Η χρονική συγκυρία της κήρυξης του πολέμου κατά του καπνίσματος από τον ηλικίας 59 ετών έλληνα μάνατζερ δεν είναι τυχαία. Κατ’ αρχάς η κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια εντυπωσιακή «ρελάνς» στην ανακοινωθείσα μόλις προ ολίγων ημερών συμφωνία συγχώνευσης της British American Tobacco και της Reynolds American –πρόκειται για ένα deal 47 δισ. δολαρίων, το οποίο, αν εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές, θα δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό που θα εκθρονίσει τη Philip Morris από την κορυφή.
Επιπλέον, η δημοσιότητα που δικαίως κέρδισε η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία (δεν συμβαίνει συχνά να αποκηρύσσει κάποιος το προϊόν που παράγει, όταν μάλιστα είναι κυρίαρχος στον κλάδο) ευνοεί την έμμεση προώθηση του iQOS. Το iQOS είναι ένα «γκατζετάκι» που απευθύνεται σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Μοιάζει με τις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά δεν λειτουργεί με ατμό.
Εχει προσλάβει 1 εκατομμύριο δοκιμαστές


Ο χρήστης τοποθετεί στο iQOS μια κάψουλα με κανονικό καπνό, τον οποίο η συσκευή θερμαίνει στους 300 βαθμούς Κελσίου. Η ειδοποιός διαφορά με τα τσιγάρα, τα πούρα και τα άλλα προϊόντα καπνού έγκειται στο ότι με το iQOS ο καπνός δεν καίγεται αλλά θερμαίνεται.
Και σε αυτό ακριβώς στηρίζεται και ο ισχυρισμός των κατασκευαστών της συσκευής ότι είναι «περιορισμένου κινδύνου». Στο ότι λόγω της μη καύσης του καπνού απελευθερώνονται πολύ λιγότερα τοξικά για να εισπνεύσει ο καπνιστής.
Η Philip Morris έχει προσλάβει περίπου 1 εκατομμύριο δοκιμαστές (τους περισσότερους στην Ιαπωνία) για να δοκιμάσουν το εναλλακτικό κάπνισμα με το iQOS.
Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε περίπου 20 αγορές ως τα τέλη του έτους και σε άλλες 15 την επόμενη χρονιά. Το μεγάλο στοίχημα όμως της εταιρείας –και προσωπικά του Ανδρέα Καλαντζόπουλου –είναι να πάρει το iQOS το «πράσινο φως» από την αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Ποτών (FDA) προκειμένου να ξεκινήσει η πώλησή του στις ΗΠΑ.
«Ασφαλής» εναλλακτική του καπνίσματος συσκευή


Να αποφανθεί, συγκεκριμένα, η αρμόδια για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας υπηρεσία των ΗΠΑ ότι το iQOS συνιστά μια «ασφαλή» εναλλακτική του καπνίσματος συσκευή.

«Δεν τους ζητώ να στηρίξουν την εκστρατεία προώθησης του iQOS. Τους ζητώ να μου εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που θα μας επιτρέπει να εκδηλώσουμε την προσπάθειά μας»
δήλωσε χαρακτηριστικά στους «Sunday Times» ο έλληνας μάνατζερ.
Ο κ. Καλαντζόπουλος δεν κρύβει ότι περιμένει και μια ευνοϊκότερη φορολόγηση για το iQOS.

«Δεν πρόκειται για τσιγάρο, άρα δεν μπορεί να φορολογείται σαν τσιγάρο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το ότι το iQOS είναι λιγότερο βλαβερό»
σημειώνει χαρακτηριστικά. Οσο για την κυκλοφορία (στη Ρουμανία) από την ανταγωνίστρια Βritish Αmerican Τobacco της δικής της εναλλακτικής συσκευής, της iFuse, ο «κύριος Marlboro» δεν ανησυχεί.

«Εμείς δημιουργήσαμε μια νέα κατηγορία προϊόντος καπνού, και αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε τόσο στους καταναλωτές όσο και στις εποπτικές αρχές»
υπογραμμίζει.
Να εκλείψει το κάπνισμα από τον πλανήτη


Με το τσιγάρο να έχει ενοχοποιηθεί καθοριστικά ως φονική συνήθεια στη συνείδηση των ανθρώπων (εδώ και 20 χρόνια το έχουν παραδεχθεί και οι καπνοβιομηχανίες), με τον τζίρο των καπνοβιομηχανιών να μειώνεται κατά 2% ετησίως, αλλά με τον αριθμό των καπνιστών (1,1 δισεκατομμύρια εφέτος) να μη φαίνεται να μειώνεται ως το 2025 λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η Philip Morris και οι άλλες εταιρείες του κλάδου απεργάζονται τη δική τους «κάθαρση».
Οσο για τον Ανδρέα Καλαντζόπουλο, ο οποίος έχει ήδη αντικαταστήσει με το iQOS το ένα πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε ημερησίως, εύχεται τα επόμενα χρόνια να εκλείψει από τον πλανήτη το κάπνισμα. «Πάντως όχι όσο είμαι ακόμα διευθύνων σύμβουλος» διευκρινίζει.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας
Από τον Πύργο της Ηλείας στη Λωζάννη της Ελβετίας
Ο Ανδρέας (André) Καλαντζόπουλος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1957 στον Πύργο της Ηλείας. Οταν ήταν μικρός, η οικογένειά του μετακινήθηκε στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από το «Δεύτερο» εγκαταστάθηκε στην Ελβετία.
Γράφτηκε στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι (στο Φοντενεμπλό, για την ακρίβεια), για να εφοδιαστεί με ΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD).
Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε στην General Motors (στη γερμανική Opel ακριβέστερα) και το 1985 μεταπήδησε στην Philip Morris. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας διορίστηκε το 2013 διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας. Ζει στη Λωζάννη με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.
Ερωτηθείς από τον Τζέιμς Αστον των «Sunday Times» αν σκέπτεται ότι το iQOS δεν θα λειτουργήσει μόνο ως εναλλακτική, υγιέστερη λύση για τους ήδη καπνιστές αλλά θα δημιουργήσει και νέους καπνιστές, απάντησε ότι έχει ζητηθεί από τους πωλητές του νέου προϊόντος να αποτρέπουν ευγενικά κάποιον που δεν είναι καπνιστής από την αγορά του.
Ωστόσο ο Καλαντζόπουλος αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να εγγυηθεί κανείς πως το iQOS δεν θα δημιουργήσει νέους καπνιστές. Που μπορεί να είναι και τα δικά του παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία.
«Θα ήμουν ευτυχής αν τα παιδιά μου δεν κάπνιζαν. Και το λέω ευθέως σε όλα τα παιδιά του κόσμου: Μην ξεκινήσετε το κάπνισμα. Αλλά αν είναι να καπνίσετε, τουλάχιστον καπνίστε iQOS» δηλώνει.
Μιλά εκ του ασφαλούς, διότι τα παιδιά του πιθανότατα δεν θα καπνίσουν ποτέ. Στην Ελβετία, όπως παντού στη Δύση, το κάπνισμα είναι πια τελείως «ντεμοντέ». Θεωρείται ένδειξη φτώχειας και αμορφωσιάς…

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
«Καιρός για επενδύσεις στην Ελλάδα»
Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος μιλώντας στους «Sunday Times» δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που βιώνει η πατρίδα του –στην οποία άλλωστε εξακολουθεί να ζει η μητέρα του. «Είναι καιρός στην Ελλάδα να τελειώνουν οι μεταρρυθμίσεις και να επιστρέφουν οι επενδύσεις. Χρειάζεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Αλλά, ξέρετε, αυτό απαιτεί χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το 2013, λίγο προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος, είχε υπογράψει εκ μέρους της Philip Morris συμφωνία με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά για την αύξηση της αγοράς καπνών από έλληνες παραγωγούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ