Αναγκαία συνθήκη αποτελεί για τη Eurobank η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, για να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με μελέτη της διεύθυνσης οικονομικών αναλύσεων της τράπεζας, που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πλάτων Μονοκρούσσος, η παροχή νέας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου που θα επιτρέψει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από το υφεσιακό περιβάλλον.
«Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης αποτελεί τη μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση των διαφορικών αποδόσεων των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων, επιτρέποντας ενδεχομένως σταδιακή πρόσβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές πριν από το πέρας του παρόντος προγράμματος διάσωσης (Αύγουστος 2018)» επισημαίνεται σχετικά.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή νέων αναγκών χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα μετά το πέρας του παρόντας προγράμματος διάσωσης.
«Στο βαθμό που υφίσταται περιορισμένη διάθεση από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για μια τέτοια εξέλιξη, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές πριν την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών» τονίζει η Eurobank.
Ωστόσο, προσθέτει ότι πολιτικο-οικονομικοί περιορισμοί ενδεχομένως αποτρέψουν μία εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν στις συνεδριάσεις του Εurogroup στις 9 & 24 Μαΐου 2016.
«Σε κάθε περίπτωση, ένα αρκετά πιθανό σενάριο κατά την άποψή μας είναι η συγκεκριμενοποίηση (και σταδιακή εφαρμογή) των μέτρων στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων δράσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του παρόντος προγράμματος» επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.
Η εξέλιξη αυτή θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι παραμένουν προσηλωμένοι στον απώτερο στόχο σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους (κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις).
Επιπρόσθετα, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA) και να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.