Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ για τη διάθεση 4,029,600 μεγαβατωρών σε προμηθευτές.

Η προσφερόμενη ποσότητα ενέργειας υπερκαλύφθηκε από τη ζήτηση και οι τιμές αγοράς κλιμακώθηκαν από 37,37 (που ήταν η ελάχιστη, διοικητικά καθοριζόμενη τιμή) έως 37,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς που διεξήγαγε τη δημοπρασία:

-η προσφερόμενη ποσότητα ήταν 460 μεγαβατώρες ανά ώρα για ένα έτος (δηλαδή 8760 ώρες).

-υπεβλήθησαν προσφορές από 12 προμηθευτές για 473 μεγαβατώρες ανά ώρα και έγιναν δεκτές οι προσφορές από 11 συμμετέχοντες που κάλυψαν το σύνολο της ποσότητας (460 μεγαβατώρες ανά ώρα).

Έτσι, τα έσοδα της δημοπρασίας που θα εισπράξει η ΔΕΗ διαμορφώνονται κοντά στα 150,5 εκατ. ευρώ.

Οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται με στόχο την επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχο περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, σε αντικατάσταση του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ » που αποσκοπούσε στο ίδιο αποτέλεσμα με πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Ο τελικός στόχος είναι ο περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% ως το 2020, με ενδιάμεσους στόχους από την επίτευξη των οποίων θα εξαρτάται ο καθορισμός των ποσοτήτων ενέργειας οι οποίες θα δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα.

Οι χαμηλές – σε σχέση με τη χονδρεμπορική αγορά – τιμές που διαμορφώθηκαν στη δημοπρασία επιτρέπουν στους προμηθευτές να διαμορφώσουν πιο ελκυστικά τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ή και να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές για την τροφοδοσία βιομηχανικών μονάδων.

Αντίδραση της ΔΕΗ

Κάτω από το κόστος παραγωγής διαμορφώθηκαν οι τιμές στην σημερινή δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, αναφέρει η επιχείρηση και διατυπώνει ερωτηματικά για την ύπαρξη ανταγωνισμού και δηλώνει επίσης ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Αναλυτικά στην τοποθέτησή της για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

«Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού, το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.

Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».