«Σύμπτωση απόψεων ως προς την πρόοδο των ζητημάτων στη βάση των συμφωνηθέντων» διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ του Δημοσίου, της ιταλικής Snam και της αζέρικης Socar, για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και η επιτυχής εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές.

Αναφορικά με το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε εκτενής ενημέρωση για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Θετικά νέα για τον ΑΔΜΗΕ έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Η κυβέρνηση αναμένει θετικά νέα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας είπε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σκουρλέτης διαμήνυσε πως «είμαστε στη φάση που αξιολογούνται οι προσφορές και νομίζω ότι έως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα έχουμε πολύ καλά νέα να ανακοινώσουμε».

Η ΔΕΗ εξετάζει δύο προσφορές, της ιταλικής Terna σε συνεργασία με την επενδυτική F2i, και της κινεζικής εταιρίας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, China’s State Grid International Development.

Η πώληση ποσοστού στον ΑΔΜΗΕ – διαθέτει δίκτυο 11.000 χιλιομέτρων υπέρ υψηλής τάσης στην Ελλάδα – αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Αν δεν τηρηθεί, η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2017.

Ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής για τον ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει επιλεγεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου φέτος και η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.