Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε τη Δευτέρα συμφωνία με την Eurobank για την παροχή εγγυήσεων 230 εκατ. ευρώ, με σκοπό την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Η συμφωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στη Eurobank εγγυήσεις, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

«Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων… θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε περισσότερες από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε πρώτο στάδιο, αριθμός που προσμένουμε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Από την πλευρά του ο κ. Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε ότι «οι σημερινές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με τη Eurobank επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας στους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους μικρούς επιχειρηματίες θα διευκολυνθεί με την εγγύηση του προγράμματος COSME και Easi και η συμφωνία με την InnovFin θα βοηθήσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαι χαρούμενος που οι συμφωνίες αυτές θα δώσουν στις τοπικές επιχειρήσεις νέα χρηματοδότηση ύψους 230 εκατ. ευρώ».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και τις βοηθούμε να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν δουλειές» είπε ο Αβραμόπουλος.

Συμφωνία του ΕΤΕ και με την ΤτΕ

Συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, υπέγραψαν, επίσης, η Εθνική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η συμφωνία χρηματοδότησης βασίζεται στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών απαιτήσεων, στην οποία προχώρησε προ διμήνου η Εθνική Τράπεζα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων για χρηματοδότηση. Με βάση τις κινήσεις αυτές και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το τελικό κόστος δανεισμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μειώνεται σημαντικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος της λειτουργίας της Τράπεζας στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ, τόνισε, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, το ζωηρό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις, που, όπως είπε, αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και τον πυρήνα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή, είπε, αποτελεί το πρώτο βήμα βοηθείας προς μια μεγάλη τράπεζα για την επιστροφή της στις αγορές.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που μετείχε ενεργά στην προ διμήνου τιτλοποίηση της Εθνικής για δανειοδοτήσεις προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόνισε κατά την υπογραφή, μέσω του εκπροσώπου του, Αλεσάντρο Τάπι, ότι η νέα συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά την Εθνική Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της προς τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μέσης κεφαλαιοποίησης που αποτελούν, όπως είπε, τη βάση της ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την οικονομία μας, στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης, είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φύγουμε από το μεταίχμιο αυτό προς την μεριά της ανάπτυξης. Στην ουσία, χρειάζεται μία «συστράτευση» δυνάμεων όσων θέλουν να δουν την οικονομία μας να αναπτύσσεται εκ νέου βασισμένη σε γερά θεμέλια, διορθώνοντας τις παθογένειες του παρελθόντος και αξιοποιώντας τα δυνατά της σημεία. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, ώστε με όπλο τις επενδύσεις και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.