«Το πιο αισιόδοξο σενάριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το τέλος Ιανουαρίου. Το πέρασμα στο χρέος δεν θα γίνει με άλμα επί κοντώ αλλά με βάση την εφαρμογή του προγράμματος». Με αυτή τη φράση, αξιωματούχος των Βρυξελλών θέτει το ρεαλιστικό πλαίσιο για την εξέλιξη των επαφών κυβέρνησης – κουαρτέτου που άρχισαν την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Hilton.
Η προσγείωση στο νέο αυτό χρονοδιάγραμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη ανάφερε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενώ το Μαξίμου επιμένει στη γραμμή της «λύσης για το χρέος» πριν εκπνεύσει το 2016.
Αποστάσεις από αυτή τη γραμμή κρατάει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, γνωρίζοντας τον όγκο των εκκρεμοτήτων, δεν ακολουθεί τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για άμεση λύση. Μιλώντας στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα πάει η συζήτηση», όσον αφορά το θέμα του χρέους, προσθέτοντας ότι πολλοί παίκτες εργάζονται ταυτόχρονα.
Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι αρνητικό. Στελέχη της Κομισιόν, τα οποία κινούνται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι η συζήτηση μιας λύσης – «πακέτου» για το χρέος, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιγράφονται στην απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, θα μπορούσε να έρθει πριν το 2018, αν προηγουμένως η κυβέρνηση υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις.
Οι δύο διαστάσεις


Αχτίδα φωτός βλέπουν στο οικονομικό επιτελείο και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση να στηριχθεί σε μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα κάνει η ίδια η ΕΚΤ και όχι το ΔΝΤ. Στο υπουργείο Οικονομικών είδαν σε αυτές τις δηλώσεις μια «οδό διαφυγής» από τον μονόδρομο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Ομως η βασική προϋπόθεση που θέτουν Βρυξέλες και Φρανκφούρτη είναι η ίδια, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης, και σε αυτό το μέτωπο η παράταση των διαβουλεύσεων το 2017 κάθε άλλο παρά βοηθάει την κυβέρνηση.
Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο αν προστεθούν δύο ακόμη διαστάσεις:

Πρώτον
, οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση χρέους το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2017 φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς νέα δόση. Ακόμη και αν καλυφθούν με αιματηρές οικονομίες στο κράτος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,62 δισ. ευρώ στις 27 Φεβρουαρίου για δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Aκολουθούν 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο και άλλα 1,4 δισ. προς την ΕΚΤ τον Απρίλιο.

Δεύτερον
, αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, η συζήτηση τον Φεβρουάριο για μια ολοκληρωμένη άφεση χρέους γίνεται πολύ δύσκολη για πολιτικούς λόγους. Και αυτό διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, από την αρχή του χρόνου Ολλανδία και Γαλλία θα βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά εν όψει των αναμετρήσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν οι κάλπες στη Γερμανία το φθινόπωρο.

Διαπραγματεύσεις
Νέο «αγκάθι» η αναθεώρηση του πλεονάσματος

Προβλήματα στις επαφές με το κουαρτέτο για τα δημοσιονομικά θέματα προσθέτει η επί τα χείρω αναθεώρηση που πλεονάσματος του 2015 την οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Επειτα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τη Eurostat και τη συμπερίληψη αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 περιορίστηκε στο 0,2% του ΑΕΠ, αντί για 0,7% που είχε αρχικά υπολογιστεί τον Απρίλιο, κόπηκε δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η εξέλιξη αυτή μειώνει κατά 850 εκατ. ευρώ το «μαξιλάρι» που μεταφέρθηκε από την προηγούμενη χρονιά στον εφετινό προϋπολογισμό.
Η δόση

Στα θετικά είναι το γεγονός ότι ξεμπλοκάρει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς μετά κόπων και βασάνων έκλεισε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Παρασκευή. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το τελευταίο Eurogroup είχε ζητήσει να παρουσιαστούν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εκταμιευθεί το 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τοEuroWorking Group αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εκταμιευθεί στη συνέχεια από τονESMκαι το ποσό αυτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ