Τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας αποτύπωσαν ένα πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα τον Σεπτέμβριο, εγείροντας εμπόδια για τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει τα σχέδια για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Οι επενδυτές ανησυχούν στην προοπτική μιας δύσκολης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σημερινά στοιχεία ίσως περιορίσουν την ικανότητα του Χάμοντ να αποσοβήσει το πλήγμα από την έκβαση του δημοψηφίσματος μέσω υψηλότερων δαπανών ή περικοπών φόρων.

Η Βρετανία κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα – εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών – 10,6 δισεκ. λιρών τον περασμένο μήνα, κατά 14,5% υψηλότερο από το έλλειμμα στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Το έλλειμμα ήταν πάνω από όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν, σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, να διαμορφωθεί στα 8,5 δισεκ. λίρες.
Παρότι υποχώρησε από τα επίπεδα άνω του 10% του ΑΕΠ το 2010 στο 4% στο τελευταίο οικονομικό έτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας παραμένει ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη.

Σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία, ο Χάμοντ επανέλαβε το μήνυμά του ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με ό,τι σχεδίαζε ο προκάτοχός του Τζορτζ Όσμπορν.
«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας στη δημοσιονομική πειθαρχία και θα επιστρέψουμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ένα εύλογο διάστημα, με τρόπο που να μας δίνει το περιθώριο να στηρίξουμε την οικονομία όπως χρειάζεται», δήλωσε ο Χάμοντ σε ανακοίνωση.

Ωστόσο η βραδεία βελτίωση των δημόσιων οικονομικών από την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας την επόμενη χρονιά που θα πλήξει τα φορολογικά έσοδα, δημιουργεί περιορισμούς για τον Χάμοντ καθώς ετοιμάζει την έκθεση οικονομικών προβλέψεων του φθινοπώρου, που αναμένεται στις 23 Νοεμβρίου.