Την αναδρομική αύξηση του ελλείμματος του 2015 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ

Ειδικότερα, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον για το 2015 στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του ΑΕΠ) έναντι πρόβλεψης τον Απρίλιο για έλλειμμα στα 12,8 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ).

Τα νέα «βάρη» που φτάνουν στα 480 εκατ. ευρώ, παρασύρουν και τις επιδόσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα όπως μετράται σε όρους μνημονίου: υπολογίζεται από αρμόδια στελέχη ότι πλέον αντί για 0,7% του ΑΕΠ, το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,2% του ΑΕΠ (αφαιρούμενων των ποσών για τη στήριξη των τραπεζών όπως την αποτιμά η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της).

Τα στοιχεία καταγράφουν και μικρή αύξηση του χρέους (στα 311,67 δισ. ευρώ από 311,45 δισ. ευρώ), ενώ αναθεωρούνται και τα στοιχεία του 2013. Και το ΑΕΠ καταγράφεται χαμηλότερο στα 175,697 δισ. ευρώ έναντι 176,023 δισ. ευρώ.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι αναθεωρήσεις «οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ».

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν ουσιαστικά το πακέτο με στοιχεία για τα πλεονάσματα και το χρέος που εστάλη στο τέλος Σεπτεμβρίου (με βάση στοιχεία που έδωσε και το ΥΠΟΙΚ) στην Eurostat και στην Κομισιόν.

Πρόκειται για την εξαμηνιαία αποστολή στοιχείων από όλα τα κράτη – μέλη για τις δοσοληψίες της τελευταίας 4ετίας (EDP- διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα πιστοποιηθεί με ανακοίνωση της Eurostat στις 21 Οκτωβρίου).

Το μέγεθος αυτό παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το στόχο του Μνημονίου (έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ). Είναι παράλληλα, πολύ καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ ή οποία εν συνεχεία πρόσφατα προσαρμόστηκαν στις εκτιμήσεις της Eurostat (+0,7% του ΑΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση όμως, η δραστική συμπίεση του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να έχει πολιτικές παρενέργειες στην κυβέρνηση, ακυρώνοντας ενδεχομένως μέρος της διαπραγματευτικής της ισχύος η οποία πατούσε και στο εντυπωσιακά θετικό πρώτο αποτέλεσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.