Να απαντήσει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και όσους συντάσσονται ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την άποψή του ότι το ΔΝΤ δεν θα προχωρήσει σε απομείωση χρέους χωρίς ένα νέο μνημόνιο, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Μιλώντας κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του προσχεδίου προϋπολογισμού, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλουν και άλλο πρόγραμμα». «Η ερώτηση είναι αν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», είπε, ενώ τόνισε πως «αν υπάρξει κάποια λύση για το χρέος, μια από τις αντισταθμίσεις θα είναι να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κι αυτό θα φέρει την μείωση των capital controls».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλάκης είχε προειδοποιήσει μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος ότι «το ΔΝΤ δεν έχει κάνει καμία απομείωση χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα προσαρμογής». «Όταν θέλουμε την συνηγορία του -και κάποιοι πανηγυρίζουν κιόλας- αυτό δεν θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο», είχε πει, ξεκαθαρίζοντας ότι τότε «όχι διάδρομο δεν θα βρείτε, αλλά θα είναι όρυγμα στον φλοιό της γης», αποδομώντας έτσι ευσχήμως την άποψη του κ. Τσακαλώτου περί «καθαρού διαδρόμου» στην υπόθεση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερθείς στο θέμα του χρέους είπε ότι «η συζήτηση (για το χρέος) συνεχίζεται». «Πάρα πολύ παίκτες δουλεύουν για αυτή τη λύση», τόνισε ενώ προειδοποίησε: «Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην έχουμε λύση. Θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία μετά ότι δεν θα πάμε καλά».

«Έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε. Το κλίμα αλλάζει γενικά. Όλες ο προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την πρώτη αξιολόγηση και την δεύτερη, δεν φαίνεται να βγαίνουν και αυτό το ακούν οι αγορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει αφήγημα success story αλλά πώς μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να έχουμε ανάπτυξη και πώς το αφήγημα αυτό ενσωματώνει εμπράκτως τις κοινωνικές δυνάμεις». «Χρειάζεται ηγεμονική στρατηγική που να μην αφήνει έξω τους εργαζόμενους», είπε, δηλώνοντας ότι «στην ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο και στις δαπάνες και στην μείωση φορολογίας και στις εργασιακές σχέσεις».