Για την Παρασκευή μεταφέρθηκε τελικά το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής της τρόικας, το οποίο εγκαινιάζει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν την εκκίνηση την περασμένη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, ωστόσο το ΔΝΤ ενημέρωσε την Αθήνα ότι η εκπρόσωπός του στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου αδυνατούσε να προλάβει το ραντεβού, λόγω της υποχρέωσης που είχε να παραστεί σε κηδεία στελέχους του Ταμείου. Κάπως έτσι όλο το πρόγραμμα πήγε πίσω και τα υπόλοιπα στελέχη των θεσμών αναγκάστηκαν να περιμένουν την εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
Η πρεμιέρα της Παρασκευής θα γίνει με το καθιερωμένο ραντεβού στο ξενοδοχείο Hilton ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Σταθάκη από τη μια πλευρά και τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Μάσιμο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) από την άλλη. Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών «ξεσκονίζουν» από τη Δευτέρα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πιστοποιήσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Μπροστά στο βαρύ φορτίο της υλοποίησης των 33 προαπαιτούμενων ενεργειών ο κ. Τσακαλώτος εστιάζει στο τέλος της διαδρομής, στην προσδοκία για μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους νωρίτερα από ό,τι περιγράφεται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου, δηλαδή στο δεύτερο μισό του 2018. Την απόφαση αυτή θυμίζει επίμονα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει, εν όψει και των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι το χρέος αλλά η λειτουργία της διοίκησης, εστιάζοντας στις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις.


Η αμερικανική βοήθεια

Στην κυβέρνηση, αρχής γενομένης με τα ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, επιθυμούν να θέσουν το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, προσβλέποντας και στη βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα, προτού λήξει και επισήμως η θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος του έτους.
Το επιχείρημα του κ. Τσακαλώτου είναι ότι η απουσία μιας νέας και πιο τολμηρής απόφασης για το χρέος θα επιβραδύνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με δύο βασικές επιπτώσεις. Πρώτον, θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και ακολούθως για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και, δεύτερον, την ανάγκη της χώρας να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα στάθηκε με δηλώσεις του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θύμισε ότι το 2018 το Μνημόνιο τελειώνει και η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές.


Τα «αγκάθια»

Στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά το βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι η καλή εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ (στην έκθεση Fiscal Monitor) που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το 2016 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φτάνοντας μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα που οδηγεί στην ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη».
Το πρώτο ταμείο της αξιολόγησης θα γίνει στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει συνολική λύση στο επόμενο Eurogroup, αυτό της 5ης Δεκεμβρίου.
Πέραν των δημοσιονομικών, τα βασικά αγκάθια της αξιολόγησης είναι τα εξής:
1. Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
2. Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση και το πρόγραμμα μόνιμης κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους.
3. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.
4. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
5. Επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
6. Η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και των υπομονάδων του.
7. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
8. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

HeliosPlus