Τα 35 εκατ. διεθνείς αφίξεις και τα 20 δισ. ευρώ έσοδα είναι πλέον ο αναθεωρημένος στόχος του Οδικού Χάρτη του ελληνικού τουρισμού για το 2021. Ο στόχος αυτός οριοθετήθηκε σε μελέτη της PwC που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αναφερόμενος τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού στην ομιλία του στο συνέδριο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι το 2026 η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 22% και το 28% σε άμεση και έμμεση απασχόληση, σχολιάζοντας ότι ο τομέας είναι ο «τίγρης της ελληνικής οικονομίας». Τόνισε δε ότι η χώρα «αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς ως μοναδική όαση σταθερότητας και φάρος ασφαλείας, σε μια ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή». Ωστόσο, εστίασε στην ανάγκη απλοποίησης της νομοθεσίας και στη «μάχη κατά της πολυνομίας» και πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε εθνικό επίπεδο δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε θετικές συγκυρίες. Η διατήρηση της τουριστικής άνοιξης στη χώρα μας απαιτεί διοικητική, πολιτική και αυτοδιοικητική στήριξη, κοινωνική αποδοχή, αξιοποίηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, της εμπειρίας των συνεργειών και της συνεργασίας». Παράλληλα υπογράμμισε ότι ηΕλλάδα «έχει χάσει πέντε θέσειςστη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες» και πλέον καταλαμβάνει την 86η θέση μεταξύ 138 κρατών. Ενώ, «σε κρίσιμους δείκτες για την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελλάδακατέχει την 136ηθέση μεταξύ 138 χωρών και την 137η– προτελευταία θέση – όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση»
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι έτοιμος να αλλάξει σελίδα», επισημαίνοντας παράλληλα τον «ορατό κίνδυνο αφανισμού χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο ίδιος έθεσε ως προϋποθέσεις ένα «πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας», με επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, περιβάλλον υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και ρευστότητα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, ύψους 90 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν και υπερκάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 40%. Παράλληλα, σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου, ενώ διαμορφώνονται νέα προγράμματα για την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού.
Αναλύοντας περαιτέρω τα σημεία της μελέτης ο Senior Manager της PwC κ. Λεωνίδας Παπαϊωάννου σημείωσε ότι το 2021 η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει στα 44 δισ. ευρώ και οι απασχολούμενοι, άμεσοι και έμμεσοι θα ξεπεράσουν το ένα εκατ.
Διαδικασία για έλεγχο σε έξι επιχειρηματικά σχήματα
Μιλώντας σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής ομίλου Eurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, σημείωσε ότι η τράπεζα θα κινήσει διαδικασίες ώστε να πάρει τον έλεγχο έξι επιχειρηματικών σχημάτων που διαχειρίζονται εννέα ξενοδοχειακές μονάδες, ο δανεισμός των οποίων ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά και Κρήτη και στόχος είναι κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας να παραμείνουν σε λειτουργία. Παράλληλα, σημείωσε ότι από την τράπεζα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση επτά τουριστικών πρότζεκτ ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν δοθεί δάνεια 200 εκατ. ευρώ για πέντε πρότζεκτ και μέσα στο 2016 έχουν εγκριθεί άλλα 250 εκατ. ευρώ.