Κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του Δημοσίου και για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.

Ο υφυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και συνδυάζεται με το βασικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα των σχετικών δράσεων που κινούνται σε τρεις άξονες: Την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών και τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε η ελληνική οικονομία να αλλάξει ρότα» σημείωσε ο υφυπουργός. «Να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τις γνώσεις και δεξιότητες των νέων».

Από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ο κ. Χαρίτσης, έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, πόροι 0,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάθεση συμβάσεων καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών του.

«Οι πρωτοβουλίες μας δεν εξαντλούνται στο νέο ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο υφυπουργός. «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με συμπληρωματικότητα. Τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό υπηρετούν ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και το υπό σύσταση «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ)».

Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, αποφασιστικό βήμα αποτελεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή και θα χρηματοδοτηθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (60 δισ.) και την ΕΤΕπ (180 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, τόνισε τη συμβολή των δημοσίων συμβάσεων στην οικονομία της χώρας ως ένα στρατηγικό εργαλείο άσκησης πολιτικής, καθώς και την ιδιαίτερη δυναμική τους, ιδίως την τρέχουσα χρονική περίοδο, που γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανάταξη του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός γραμματέας στην ομιλία του εστίασε στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, συνειδητοποιούν την δυναμική που προσφέρουν οι Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας, η προώθηση των οποίων έχει επιλεγεί ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και για την δημιουργία μια πιο ανταγωνιστικής οικονομίας ενισχύοντας ταυτόχρονα την ζήτηση για καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες.

Ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε, επίσης, ότι ο δημόσιος τομέας έχει τη δυνατότητα να προσδώσει σημαντική ώθηση στην καινοτομία και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει θετικές συνέργειες για όλους, δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο παραγωγικότητας και ανάπτυξης, με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έκλεισε, λέγοντας ότι μια τέτοια διαδικασία για να είναι επιτυχής, απαιτείται να γίνουν στοχευμένες, εξειδικευμένες και «έξυπνες» παρεμβάσεις σε όλο το περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων, με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων εντός της ελληνικής επικράτειας, έτσι ώστε οι δράσεις που θα υλοποιηθούν να επιφέρουν τα βέλτιστα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Η παραπάνω προσπάθεια θα αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική μέσω της υλοποίησης των δράσεων που περιγράφονται στην εθνική στρατηγική για τις Δημόσιες Συμβάσεις, της οποίας η εκπόνηση έχει ολοκληρωθεί.