H αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προοπτικών του ομίλου σε θεσμικούς επενδυτές.
Ειδικά, για τον όμιλο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως η ένταξη στο QE μπορεί να οδηγήσει σε επιτόκια δανεισμού 2% με αποτέλεσμα να αλλάξει η στρατηγική και από αμυντική να γίνει πιο επιθετική.
Για την Protergia, την εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως σήμερα έχει μερίδιο 2,5%, το 2017 θα το διπλασιάσει και το 2018 θα ελέγχει το 10% της συνολικής αγοράς. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου αλλά κυρίως στη συνεργασία του ομίλου με το δίκτυο των 450 καταστημάτων Γερμανός και Cosmote μέσω της οποίας πωλούνται «πακέτα» ηλεκτρικού ρεύματος και υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας. Όπως έγινε γνωστό ο όμιλος έχει αναθέσει στη McKinsey μελέτη για την οργάνωση και ανάπτυξη της Protergia.
Για το Αλουμίνιο της Ελλάδος ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως θα έχει ένα πολύ καλό τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ένα επίσης πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα οφέλη από τη μείωση του κόστους συνεχίζονται ενώ αποκάλυψε πως έχει «χετζάρει» την παραγωγή του 2017 με ένα σημαντικό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Για τη ΜΕΤΚΑ ανέφερε πως τα μεγέθη της υπολείπονται περίπου 40% σε σχέση με το παρελθόν και βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού. Οπως εξήγησε θα γίνει προσπάθεια η εταιρεία να μην περιορίζεται στο μέλλον μόνο στο κατασκευαστικό αντικείμενο αλλά να συμμετέχει και με άλλο τρόπο σε σύνθετα ενεργειακά έργα.