Η εμπορική επωνυμία Trump είναι πλέον τόσο τοξική που πλέον δυσκολεύεται να επιβιώσει στην αγορά, εκτιμά το αμερικανικό περιοδικό «Politico». Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διαχειρίζεται ο ίδιος με τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του, ανακοίνωσε ότι η επωνυμία της νέας αλυσίδας ξενοδοχείων που θα ανεγείρει θα είναι Scion και όχι Trump.
Scion σημαίνει «γόνος», με την έννοια του απογόνου μιας επιφανούς οικογένειας, όπως σημειώνει ο ίδιος ο όμιλος του αμερικανού μεγιστάνα. «Εκείνο που έχει σημασία», γράφει το «Politico», «είναι το γεγονός ότι η Scion θα είναι μια σπάνια –και πιθανότατα μοναδική –περίπτωση που η οικονομική αυτοκρατορία του Τραμπ δεν θα φέρει το επώνυμο του ιδρυτή της ως εμπορική επωνυμία».
Το περιοδικό ερμηνεύει την πρωτοβουλία αυτή ως κίνηση προστασίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου Trump από την πολιτική. Από τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει δηλαδή η πολιτική δραστηριότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία στις επιχειρήσεις του.
«Η καχυποψία για την επωνυμία Τραμπ είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή προτού ακόμα το μεγάλο αφεντικό αποκαλύψει τις απόψεις του για τους Μεξικανούς, τους μουσουλμάνους, τους βετεράνους, τους ανάπηρους και τις γυναίκες», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Politico».
Για χρόνια μπορούσε να διαβάσει κανείς το όνομα του Τραμπ σε κάθε περιουσιακό στοιχείο και εμπορικό προϊόν της Trump Organization, από τους ουρανοξύστες, τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα του γκολφ μέχρι τις… μπριζόλες και το εμφιαλωμένο νερό, γράφει η «Politico». Και εξηγεί: «Το όνομα Τραμπ είναι συνώνυμο των κερδοφόρων έπενδύσεων. Παρά το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαβάζει βιβλία, έδωσε το όνομά του και σε ένα ψευτο-Πανεπιστήμιο, που διατείνεται ότι μαθαίνει τους σπουδαστές πώς να πλουτίζουν τάχιστα».
Με την τροπή που έχει πάρει η προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται ότι το όνομα «Τραμπ» χάνει τη λάμψη του. Όσο για τα ξενοδοχεία του Τραμπ, το περιοδικό «New York» διαπίστωσε πριν από λίγες ημέρες ότι, «ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία ήταν υπερπλήρη τις ημέρες της κοινής ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα Trump Hotels μπορούσες εύκολα να βρεις δωμάτιο».
«Τα Scion δεν θα είναι ένα κατάλυμα για να διαμένει κάποιος, είναι ένα κατάλυμα για να ζει», σύμφωνα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Trump Hotels Καθλίν Φλόρες.