Τέσσερις λόγους για τους οποίους θα πρέπει να απομακρυνθεί ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εξηγεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τον διοικητή της ΤτΕ για «επιστημονική ανεπάρκεια» και για «εμπρηστικές δηλώσεις».

«Την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιοργάνωση δημόσιου χρέους που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο ο κ.Στουρνάρας εισηγήθηκε «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!» λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο του άρθρου του, «δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από τη δήλωση του κεντρικού της τραπεζίτη ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης»».

Ο κ. Βαρουφάκης, επίσης, κάνει λόγο για «εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή», λέγοντας ότι αυτό το αποδεικνύουν «η ανεξέλεγκτη κατάσταση με την Τράπεζα Αττικής, η ασυδοσία στον δανεισμό κομμάτων και καναλιών και την απόλυτη ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη».

Τέλος τον κατηγορεί και για επιστημονική ανεπάρκεια «η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που στόχο έχουν την αυτοπροβολή του κ.διοικητή ως «σωτήρα» της χώρας, πχ ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό. Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος» είπε.

Συνεργάτης του κεντρικού τραπεζίτη δήλωσε ότι: «Ο Γιάννης Στουρνάρας ό,τι είχε να πει το κατέθεσε και μάλιστα ενόρκως στην Εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Εάν θέλει ας πάει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης».